Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диана Димитрова от Елин Пелин: Доброто е във всеки от нас

Диана Димитрова
Снимка: личен архив

Диана Димитрова вярва, че доброто съществува във всеки от нас. Чрез своя оптимизъм интерпретира живота по най-благоприятния начин, очаква само хубави неща и е убедена, че всяка ситуация може да се подобри. След години, прекарани отвъд океана Диана Димитрова избира родния си град Елин Пелин. Насочва цялата си енергия и заряд към това да бъде част от промяната, да ангажира обществеността и да предава доброто:

Случват се толкова хубави неща около нас, забравили сме си очилата. Имам чувството, че не можем да ги видим. Разходете се по улицата и се усмихнете на някого, ей така, без причина. Той ще ви се усмихне насреща. Това може да те вдигне, независимо колко лош ден си имал. Трябва да ги правим тези малки неща“, подчерта Диана Димитрова.

Диана Димитрова   снимка: личен архив

Животът в САЩ променя нагласата ѝ към заобикалящата среда. Разбира, че не може да бъде безучастна към обществените проблеми, нито пък равнодушна към неправдата:

„Аз мисля, че безнаказаността ражда чудовища, ако ние не наказваме, дори и с обществено порицание най-малките неща - едно люпене на семки в парка, значи сме съгласни. Това е т.нар. теория на счупените прозорци. В Ню Йорк през 1982 година кметът на града минава покрай една сграда и вижда един счупен прозорец. След няколко седмици те стават повече и повече. И по този начин той казва, че ако не обръщаме внимание на малките престъпления, с течение на времето те ще стават по-големи и по-големи. Това се е получило при нас. Тук сме малко, въртим глава и казваме - мен това не ме засяга. Да, но реално погледнато ни засяга, защото ние сме лицето на това общество и ние сме това общество. Мълчанието не е решение“, каза Диана Димитрова. 

Диана Димитрова       снимка: личен архив

Диана Димитрова е инициатор на различни каузи, а нейната отдаденост не остава незабелязана. Получава покана за работа от Община Елин Пелин. Симбиозата между местната администрация и жената, носеща в себе си необикновен заряд и нестихващ ентусиазъм създава вдъхновяващи резултати. Последният проект - ръчно изрисувана кръстче по кръстче българска шевица по фасадата на учебни заведения в околността:

„Успях да изрисувам няколко училища, няколко детски градини. В момента подготвяме нов проект за читалището в с. Нови хан“, допълни Диана Димитрова.

Диана Димитрова е автор и на една необичайна екоинициатива - създаването на красиви пана, изобразяващи кукерски маски и български шевици, изработени от пластмасови капачки. Пъстрите творби красят градския стадион и новопостроена детска площадка. 

Младата жена участва и в реставрацията на паметните плочи на загиналите за свободата на България войници от Елин Пелин. С това не се изчерпват нейните благотворителни каузи - тя започва и кръводарителски акции. 

Диана Димитрова            снимка: личен архив

Диана е майка на три деца. Родени са в САЩ, но растат в България: 

„Когато ги видиш колко са щастливи, когато ги видиш, че са край баба и дядо, когато ги видиш, че могат да рецитират Левски и Ботев, когато видиш всичките тези неща, знаеш, че си взел правилното решение. Ти си им дал възможността за избор. Защото те са американци, те могат да си отидат по всяко едно време. Но това, което го има вкъщи го няма никъде другаде. Тук мирише на вкъщи. Това е собственият ни дом и само наша е задачата да им покажем колко е красив той, колко може да бъде красив той. Детството, което го имат тук няма къде да го имат другаде“, подчерта Диана Димитрова. 

Според Диана родителите трябва да възпитават себе си, а не децата - защото подрастващите копират поведението на възрастните. Спасена от лошите мисли и морето от негативизъм, в което ежедневно потъваме, жената, която бродира българската шевица по сградите, намира упование в смислените дела - да украсиш нечие лице с усмивка. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Априлското въстание в Добруджа - малко познати факти в изложба

„Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана“ – така се казва най-новата изложба, подредена в Художествената галерия в Добрич, която от днес е открита за посетители.  Изложбата хвърля светлина върху по-малко познати страници от историята на Априлското въстание, които са не по-малко героични и драматични от добре..

публикувано на 20.04.21 в 10:11
Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля

Ученици подпомагат даровити деца от социално слаби семейства

Графични таблети и материали за рисуване за близо две хиляди лева получават като дарение даровити деца от социално слаби семейства от цялата страна. Те се обучават безплатно в училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ във великотърновското село Русаля. Дарението е осигурено чрез благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“, която..

публикувано на 20.04.21 в 09:38

Георги Иванов за пътя към Харвард

„Зад моя успех стоят  труд, талант, упоритост и една баба “. Това сподели пред БНР Георги Иванов за пътя си от Софийската математическа гимназия до Харвард. Георги е български ученик, сред малцината приети в престижния университет през тази година. За това той се готви усилено повече от година. „Баба ми ме насочи към физиката,..

публикувано на 19.04.21 в 11:03

Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Над 1500 семейства в България вече са осиновили кошер. Това съобщи в интервю за БНР Сергей Петров, основател на електронната платформа „Истински мед“. Инициативата „Осинови кошер“ цели подпомагане на пчели и пчелари срещу получаване на качествен мед. Идеята се родила, след като прочели доклад на Европейската комисия от 2019 г., че 30 на..

публикувано на 19.04.21 в 09:58
Асен Христов

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Росен Семерджиев

Успешната кариера на танцьора и хореограф Росен Семерджиев

Живот като на кино в буквалния и преносния смисъл е имал танцьорът и хореограф Росен Семерджиев от Велико Търново. Снимал се е в хитови български кинопродукции като „Крадецът на праскови“ и „Търновската царица“. 14 години е имал бляскава кариера в десетки държави, а от носталгия към България е бягал с чаршафи от хотел в Близкия Изток. Росен..

публикувано на 17.04.21 в 16:51
Любен Йотов

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12