Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални бе задържан при завръщането си в Русия, ЕС и САЩ искат освобождаването му

| обновено на 17.01.21 в 23:30
Алексей Навални със съпругата си
Снимка: БГНЕС

Главният опозиционер в Русия Алексей Навални бе задържан от полицията при пристигането си на летище "Шереметиево" в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол.

Руските затворнически служби бяха предупредили, че няма да се поколебаят да задържат Навални, който е на 44 години, още при пристигането му в Русия.

Обвиненията срещу него са, че той е нарушил условията на условната си присъда. През последните месеци Навални беше на лечение в Германия след предполагаемо отравяне.

По-рано самолетът на авиокомпанията “Победа“ с Навални на борда, трябваше да се приземи на московското летище “Внуково“, но в последния момент беше пренасочен към “Шереметиево“.

На “Внуково“ се бяха събрали стотици привърженици на опозиционера, въпреки предупрежденията на прокуратурата, че действията им ще се смятат за незаконни.


На летището бяха задържани десетски хора, сред които съратниците на Навални – Любов Собол, Руслан Шавединов и Константин Котов.

Минути преди да премине паспортния контрол Навални заяви, че “това е най-хубавият му ден през последните пет месеца и че не се страхува от нищо, защото е в правото си, и защото всички наказателни дела срещу него са изфабрикувани“.


Реакции:

Шарл Мишел

"Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Литва, Латвия и Естония призоваха за "налагане на ограничителни мерки" срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, заяви литовският министър на външните работи в туит днес, час след като медиите съобщиха за ареста на руския опозиционер.

"Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Искаме незабавното му освобождаване", заяви министърът Габриелиус Ландсбергис.

"ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, трябва да обмислим налагането на ограничителни мерки в отговор на този възмутителен акт", добави той.

Жозеп Борел
"Руските власти трябва да зачитат правата на Алексей Навални и да го освободят незабавно. Политизирането на правосъдието е неприемливо", написа в "Туитър" върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че евродепутатите са готови да поканят Алексей Навални в Европарламента, след като по-рано той бе арестуван при  завръщането си в Москва. "Арестът на Навални е обида за международната общност и за Европа, която помогна да бъде спасен живота му. Настояваме руските власти да го освободят незабавно", написа Сасоли в "Туитър".

Съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън - Джейк Съливан, призова Русия незабавно да освободи опозиционера Алексей Навални, който беше задържан при завръщането си у дома за първи път след отравянето му миналото лято.

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър Джейк Съливан.

"Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут", заяви Съливан.

Председателката на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия осъди задържането на Алексей Навални на летището в Москва. "ЕС трябва да следи внимателно развоя на ситуацията", написа тя в "Туитър".

"Непокорството и смелостта на Навални са вдъхновяващи. Осъждам подлия му арест. ЕС трябва да направи всичко възможно в подкрепа на демокрацията, като накара да си платят тези, които потъпкват човешките права в Русия", написа от своя страна председателят на парламентарната група "Обнови Европа" Дачиан Чолош.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31