Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън положи клетва при извънредни мерки за сигурност

| обновено на 20.01.21 в 21:50
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си махат от Капитолия преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.
Снимка: БТА

Джо Байдън положи клетва за вярност към Конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ, заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.78-годишният Байдън встъпи в длъжност на тържествена церемония пред Капитолия във Вашингтон.

Байдън и Харис се заклеха, че ще изпълняват вярно длъжността президент и вицепрезидент на Съединените щати, като ще опазват, защитават и закрилят Конституцията на страната.

В първата реч на Байдън като президент ключовата дума беше единство. В нея се съдържаше и посланието, че Америка отново ще е ангажирана с решаването на международните проблеми.

След десетилетия в политиката Джо Байдън произнесе най-важната реч в кариерата си  - за встъпването в длъжност като президент на Съединените щати.

Новият държавен глава говори за обединение, като протегна ръка към тези, които не са гласували за него, и обеща да е президент на всички. Същевременно Байдън обърна внимание и на преодоляването на предизвикателствата, като подчерта, че за бъдат преодолени те, се изисква обединение.

По време на 21 минутната си реч Байдън  каза: „Ние навлизаме в може би най-трудния и смъртоносен период на вируса“ и поиска американците най-накрая да се изправят пред пандемията като една нация.

Президентът говори от същото място, което само преди две седмици бе сцена на атака срещу Капитолия, довела до смъртта на петима. За нападателите той каза, че си мислели, че могат „да изместят органите на управление от тази свещена земя“ и допълни:„Това не се случи и никога няма да се случи“.

Президентът Байдън също призова страната „да отхвърли културата, при която фактите се манипулират“.

Церемонията се проведе при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Заради друг риск - от заразата с Covid-19, жителите на Вашингтон бяха призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемонията. За да се добере човек до Капитолия, трябваше да премине през лабиринт от няколко кръга метални и бетонни заграждения. Само притежателите на специални пропуски можеха да се приближат по време на полагането на клетвата.

Това накара хората, дошли за събитието в американската столица, да останат по стаите си и да го гледат по телевизията.

Метростанциите в сърцето на Вашингтон са затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях има въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Церемонията протече при безпрецедентни мерки за сигурност, но решилите да станат част от историята намериха начин да се доближат до събитието, предаде кореспондентът на БНР в САЩ.

На около четири преки от Капитолия - на 4та улица и Independence Avenue, кореспондентът на Националното радио разговаря с група от хора, дошли още около осем сутринта в студеното време, около четири часа преди полагането на президентската клетва на Байдън, за да станат свидетели на събитието:

„Все пак можем да видим Капитолия и с някои от приятелите, с които се запознах тук гледаме церемонията на мобилните си телефони, за да видим по-отблизо, но е хубаво да сме тук и да усетим енергията“;

„Четири години на щастие, през които ще се опитаме да се разбираме. Знам, че ще е трудно, заради разделението на сини и червени, но може би ще станем виолетови, но искам да кажа нещо друго – извинявам се на останалата част от света. Не всички американци са глупави. Доказахме го. Избрахме добър човек и се отървахме от най-лошия президент в американската история“;

„Той ще се справи с вируса. Ще успее да го контролира, така че да може да излезем от къщите си и да живеем отново“, споделиха симпатизантите на Джо Байдън.

От своя страна при отпътуването си от Белия дом за последен път в качеството си на президент Тръмп заяви от военната база „Андрюс“, че желае успех на новата администрация, като изтъкна, че те имат изградена основа да постигнат нещо блестящо. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прити Пател

Прити Пател отпадна първа от битката за лидер на Консервативната партия във Великобритания

Във Великобритания Прити Пател отпадна първа в започналата надпревара за нов лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак. Петима претенденти продължават напред, без за момента да се очертава явен фаворит. Робърт Дженрик води надпреварата за заместник на Риши Сунак като лидер на торите след първия кръг от гласуването в..

публикувано на 05.09.24 в 08:49
Снимката е илюстративна

В Италия: Санкционираха шофьор на българска фирма – не почивал две седмици

В Италия санкционираха шофьор на камион от българска фирма превозвач заради това, че не е почивал в продължение на две седмици. Това е станало при  проверка на полицията в Неапол. Установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български превозвач  не е почивал две поредни седмици,  без да си вземе редовна седмична почивка и за това..

публикувано на 05.09.24 в 08:38

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс. Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по по-голямата част от документа.  Страните обаче все още се опитват да се договорят по двата основни..

публикувано на 05.09.24 в 08:36
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева, дефицитът отива над 2 милиарда лева. По данни на МФ над 1 милиард лева от наличността по бюджетната..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Със заупокойна молитва отбелязват 1 г. от смъртоносното наводнение в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Въпреки усилията възстановителните дейности след бедствието продължават.  Една година по-късно общината още чака държавата да изплати 1,2 милиона лева за ремонтните дейност, извършени през първите месеци след..

публикувано на 05.09.24 в 08:19
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Рияд, след което ще замине за Йордания за..

публикувано на 05.09.24 в 08:14

Войната в Украйна: Един загинал и 4 ранени при руски обстрел срещу Константиновка

Един човек загина, а 4-ма бяха ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски заяви, че се изпълняват всички военни задачи в руската Курска област, където украинската армия започна операция през август. По данни на украинската армия за последните 24 часа на..

публикувано на 05.09.24 в 08:02