Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се надява САЩ да се върнат в иранското ядрено споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се надява, че Съединените щати ще възобновят участието си в многостранното ядрено споразумение с Иран. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. От руската столица предава нашият кореспондент Ангел Григоров.

На пресконференцията след преговорите Сергей Лавров подчерта, че единственият начин за запазване на ядреното споразумение с Иран е изпълнението на поетите ангажименти от всички страни по него в строго съответствие с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. 

"Надяваме се, че усилията, които се полагат сега ще дадат резултат и ще позволят съхраняването на ядрената сделка, а Съединените щати ще се върнат към цялостното изпълнение на посочената резолюция на Съвета за сигурност. Това на свой ред ще създаде условия за спазване на всички изисквания в ядрената сделка от страна на Ислямска република Иран", посочи Лавров.

Сред другите теми на преговорите бяха Нагорни Карабах, Персийският залив, Йемен, Афганистан, палестинският въпрос и сътрудничеството в Сирия в рамките на Астанинския формат, в който освен Русия и Иран участва и Турция. Лавров съобщи, че през февруари в Сочи е планирана нова среща на лидерите на трите държави. Двамата министри обсъдиха и борбата срещу коронавирусната пандемия. Мохамад Джавад Зариф обяви, че вчера иранските санитарни власти са регистрирали руската ваксина „Спутник V“. Той изрази надежда, че скоро Иран не само ще закупи  партиди от ваксината, но и ще започне да я произвежда на своя територия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52
Бойко Василев

Бойко Василев: Урокът от войната в Босна не е научен

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци.  Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал. Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница "Връщам се от Сребреница. Видях няколко неща. Видях, че това престъпление е може би най-добре доументираното и проучено..

публикувано на 11.07.24 в 07:52

Дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи" в СЕМ

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи. Тенденции в потреблението на медийно съдържание – доверие и дезинформация". На форума ще бъде представен детайлно докладът от фокусираното наблюдение на предизборната кампания за членове на Европейския парламент и за народни представители, извършено от..

публикувано на 11.07.24 в 07:49
Погребална церемония за 30 новоидентифицирани жертви в Мемориалния център  Поточари в Сребреница, 11 юли 2023 г.

Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета. В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по..

публикувано на 11.07.24 в 07:40

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22. Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис. Вчера Украйна подписа споразумение в сферата на сигурността и с Люксембург. То..

публикувано на 11.07.24 в 07:29

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват ще изслушат днес служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина" Предвидено е и изслушване на служебния министър на..

публикувано на 11.07.24 в 07:22