Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколкостотин души протестираха в столицата на Тунис срещу правителството

Снимка: БГНЕС

В столицата на Тунис се състоя антиправителствен протест с участието на няколкостотин души, съобщи информационният портал "Бизнес нюз", цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Демонстрантите настояха да бъдат освободени всички хора, които бяха задържани през последните дни за нарушения на обществения ред. Те скандираха лозунги против председателя на парламента - лидера на ислямистката партия "Ан Нахда" Рашид Гануши и носеха транспаранти с призиви за свобода на словото и критики на действията на полицията.

С наближаването на сградата на вътрешното министерство протестното шествие беше спряно от силите на реда. Демонстрантите заливаха полицаи с боя и ги замерваха с празни пластмасови бутилки, но полицията не използва сила срещу тях.


В протеста са участвали правозащитници, хора на изкуството, политици и опозиционни депутати.
Масовите събирания в Тунис, включително протестните прояви, са забранени в рамките на борбата с новия коронавирус, отбелязва ТАСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот"

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот", който транспортира петрол по света и избягва западното ембарго върху руския износ на суровината.  Санкциите засягат 10 кораба. Те целят по-нататъшно ограничаване на петролните приходи на Москва, които Министерството на външните работи нарече "най-важният източник на..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Румен Йончев

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз", и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно, както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно..

публикувано на 11.09.24 в 17:05
Оливер Арсовски

Директорът на македонската опера: За нас Софийската опера е от първа класа

Директорът на Националната опера и балет на Република Северна Македония Оливер Арсовски заяви, че в страната му има огромен респект към Софийската опера и балет и това е първокласна сцена.  Ръководената от него трупа ще гостува у нас в петък с постановката "Набуко" от Джузепе Верди.  Преди ден стана ясно, че президентът на Северна Македония Гордана..

публикувано на 11.09.24 в 16:58

Децата от наводнената във Варна детска градина няма да бъдат местени

Няма да бъдат премествани деца от детската градина във варненския квартал "Владислав Варненчек" , както беше съобщено по-рано.  Част от помещенията и двора бяха наводнени след проливния дъжд.  Превантивно е бил спрян токът, но след разговор на кмета - от електроразпределителното дружество са изпратили екип на място.  След огледите на..

публикувано на 11.09.24 в 16:56
Васил Божков (вдясно) в сградата на Софийския градски съд - 11 септември 2024

Васил Божков: Пеевски иска да съсипе цялата държава

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу Васил Божков за подбудителство към убийство и опит за изнасилване. Предстои насрочването на разпоредително заседание по делото, казаха от съда. Новината дойде малко преди началото на заседанието по т.нар. "хазартно дело" срещу Божков. Пред журналисти той коментира..

публикувано на 11.09.24 в 16:51

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ

С 98 гласа "за" и 23-ма „въздържал се“ от ПП-ДБ парламентът прие на първо четене внесените от „Възраждане“ промени в Закона за личната помощ. С тях се разширява кръгът на ползвателите на лична помощ с лица, които още нямат решение на ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ, определено на база етапна епикриза от лекуващ..

публикувано на 11.09.24 в 16:35
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Решението на ВАС може да мобилизира симпатизантите на Доган

Решението на ВАС може да мобилизира симпатизантите на Доган. Това заяви социологът Марчела Абрашева, след като В ърховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г...

публикувано на 11.09.24 в 16:30