Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим

| обновено на 01.02.21 в 13:38
Снимка: Мария Филева

С водосвет и полагане на венци и цветя граждани и представители на политически формации отбелязаха Деня за почит към жертвите на комунистическия режим пред мемориала им в столицата.

На тази дата през 1945 година първи състав на Народния съд издава стотици смъртни присъди, които са изпълнени още същата нощ, а хиляди след това са изселени или изпратени по лагери.

Да почетат паметта на жертвите от комунистическите репресии дойдоха представители на много политически формации от десния спектър, депутати от ГЕРБ, заместник-министърът на външните работи и председател на младежката организация на партията Георг Георгиев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов, лидерите на СДС и на "Демократична България" и много други, но освен политиците пред мемориала до НДК цветя поставиха и много граждани на различна възраст. Някои имат лични спомени от това време. 

снимка: Мария Филева
"На моя баща не знам къде му е гробът. Беше осъден, Николапетковист, на 15 години затвор. Как да говоря спокойно, не мога. Бях деветгодишна, когаго го видях за последно".

За по-младите това е история, чийто уроци трябва да помним.

"Искаме тази тема да се наложи в обществото, защото смятаме, че определено липсва говоренето".

А певецът Васко Кръпката предупреди и предложи.

"Аз съм човекът, който изпя песента "Комунизмът си отива" и аз наистина смятам, че той си отива, но предпоставките за неговото завръщане са постоянно налице и дебнат зад всеки храст. И затова смятам, че трябва да се изучава в учебниците".

Символично в небето полетяха черни балони с надпис "Не забравяме". 

снимка: Мария Филева
На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов  от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Христо Таслаков от Демократична България - обединени, припомни, че тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. "Народен съд":

"Отбелязваме този ден, защото, ако човек не си помни историята, е осъден да повтаря едни и същи грешки. Знаете, един злощастен ден за България, за българската държава, българската демокрация, българския народ. Почитаме изтребването на елита на тогавашна България, от което изтребване все още не можем да се оправим. Също така е много важно да напомняме на новите млади поколения, които идват, какво се е случило, за да не се случва отново".

Католическият свещеник Паоло Кортези, който служи в Белене, се включи в отбелязването на Деня на жертвите на комунистическите репресии. И И той беше днес пред мемориала пред НДК:

"Аз живея в Белене - българската Голгота. Няма как да не бъда съпричастен към страданието на тези достойни невинни българи. Сълзите на тези хора не трябва да бъдат загубени и забравени. Те са съкровище за нас и трябва да черпим сила от тях. Само със саможертвата може да се постигне нещо. Всяка капка добро ще помага и на България и на Европа да расте", посочи свещеник Кортези.

Във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов изказа почитта си към жертвите на комунистическия режим. Той подчертава, че само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Премиерът поставя като акцент, че днес страната ни е уважаван член на Европейския съюз, който е гарант за спазването на човешките права и демократичните принципи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнасяне на Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде изпратен..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40