Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим

| обновено на 01.02.21 в 13:38
Снимка: Мария Филева

С водосвет и полагане на венци и цветя граждани и представители на политически формации отбелязаха Деня за почит към жертвите на комунистическия режим пред мемориала им в столицата.

На тази дата през 1945 година първи състав на Народния съд издава стотици смъртни присъди, които са изпълнени още същата нощ, а хиляди след това са изселени или изпратени по лагери.

Да почетат паметта на жертвите от комунистическите репресии дойдоха представители на много политически формации от десния спектър, депутати от ГЕРБ, заместник-министърът на външните работи и председател на младежката организация на партията Георг Георгиев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов, лидерите на СДС и на "Демократична България" и много други, но освен политиците пред мемориала до НДК цветя поставиха и много граждани на различна възраст. Някои имат лични спомени от това време. 

снимка: Мария Филева
"На моя баща не знам къде му е гробът. Беше осъден, Николапетковист, на 15 години затвор. Как да говоря спокойно, не мога. Бях деветгодишна, когаго го видях за последно".

За по-младите това е история, чийто уроци трябва да помним.

"Искаме тази тема да се наложи в обществото, защото смятаме, че определено липсва говоренето".

А певецът Васко Кръпката предупреди и предложи.

"Аз съм човекът, който изпя песента "Комунизмът си отива" и аз наистина смятам, че той си отива, но предпоставките за неговото завръщане са постоянно налице и дебнат зад всеки храст. И затова смятам, че трябва да се изучава в учебниците".

Символично в небето полетяха черни балони с надпис "Не забравяме". 

снимка: Мария Филева
На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.

По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов  от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Христо Таслаков от Демократична България - обединени, припомни, че тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. "Народен съд":

"Отбелязваме този ден, защото, ако човек не си помни историята, е осъден да повтаря едни и същи грешки. Знаете, един злощастен ден за България, за българската държава, българската демокрация, българския народ. Почитаме изтребването на елита на тогавашна България, от което изтребване все още не можем да се оправим. Също така е много важно да напомняме на новите млади поколения, които идват, какво се е случило, за да не се случва отново".

Католическият свещеник Паоло Кортези, който служи в Белене, се включи в отбелязването на Деня на жертвите на комунистическите репресии. И И той беше днес пред мемориала пред НДК:

"Аз живея в Белене - българската Голгота. Няма как да не бъда съпричастен към страданието на тези достойни невинни българи. Сълзите на тези хора не трябва да бъдат загубени и забравени. Те са съкровище за нас и трябва да черпим сила от тях. Само със саможертвата може да се постигне нещо. Всяка капка добро ще помага и на България и на Европа да расте", посочи свещеник Кортези.

Във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов изказа почитта си към жертвите на комунистическия режим. Той подчертава, че само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Премиерът поставя като акцент, че днес страната ни е уважаван член на Европейския съюз, който е гарант за спазването на човешките права и демократичните принципи. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на "Уол Стрийт Джърнъл" Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал информация за руската оръжейна индустрия в услуга на Централното разузнавателно управление на Съединенте..

публикувано на 19.07.24 в 18:14

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес. Документът бе подписан в Белград в присъствието на президента Александър Вучич, германския канцлер Олаф Полц и заместник-председателя на ЕК Марош..

публикувано на 19.07.24 в 17:54

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.  Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта двата пожара ще се наблюдават.  В района на Червена ябълка пожарът е върху бивши земеделски земи,..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

Парламентарната комисия по казуса с "Исторически парк" на "Величие" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването.  Това каза Петър Джелепов, изпълняващ длъжността заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Той беше изслушан от парламентарната..

публикувано на 19.07.24 в 16:47
Венцислав Славков, управител на

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около седмица, обясниха от ръководството на железниците. По предписание на немските железници, от които..

публикувано на 19.07.24 в 16:40

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Решението е от 1-ви юли и е окончателно. Според посочени в съдебното решение..

публикувано на 19.07.24 в 16:30