Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломат №1 на ЕС е на визита в Москва

| обновено на 04.02.21 в 18:11
Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристигна на тридневно работно посещение в Москва. Утре Борел ще разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предава от Москва кореспондентът ни Ангел Григоров. 

Очаква се по време на преговорите Жозеп Борел да повдигне въпроса за съдбата на опозиционера Алексей Навали, който беше осъден във вторник на 2 години и 8 месеца затвор. Слез обявяването на присъдата Борел заяви, че тя противоречи на международните ангажименти на Русия в областта на върховенството на закона и основните свободи. Не днешния си брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи реакциите на западните лидери като „координирана информационна кампания, която цели възпиране на Русия и намеса във вътрешните й работи“: 

"Цялата енергия, която се изразходва за критика на нашата страна трябва да се използва за мирни цели, а именно за решаването на въпроси, които са актуални за гражданите на вашите страни – страните от Европейския съюз и НАТО". 

По повод утрешните преговори между Жозеп Борел и Сергей Лавров Захарова заяви: 

"Ще повдигнем всички тези въпроси за недопустимите изказвания, за псевдо-оценките, за изкривяването на фактите утре по време на преговорите на Сергей Лавров с върховния представител на Европейския съюз по външните работи г-н Борел, който пристига на посещение в нашата страна. Напомням, че посещението е планирано". 

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Европейския съюз да не обвързва перспективите на отношенията си с Русия със случая „Навални“.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Горещи времена за Германия и Франция

Следвоенната история на Европа превърна някогашните врагове Франция и Германия в приятели. Партньорството им е преминало през много трудни периоди, но французите и германците винаги са успявали да запазят и надградят лидерската си роля в Европа. Откакто стопанин на Елисейския дворец е Еманюел Макрон обаче пукнатините в отношенията с Берлин..

публикувано на 13.07.24 в 11:02

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42