Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги започна консултациите си за нов кабинет на Италия

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес следобед започнаха консултациите на Марио Драги с парламентарните политически представители за съставяне на ново правителство на Италия. Президентът на страната Серджо Матарела възложил му мандата за това не постави ограничение във времето, но Драги предвижда да приключи консултациите си  в събота.  

В специална зала в Камарата на депутатите, Марио Драги се среща днес с представителите на малките партии в парламента. Утре е ред на Матео Ренци с „Италия вива”, който ще го подкрепи, така както и „Форца Италия” на Силвио Берлускони, въпреки че „Лига” и „Братя на Италия” от неговата коалиция не са съгласни. Във видеоконференция Берлускони им обясни, че възлагането на мандат на Драги върви в посоката, в която се е надявал от седмици – „ да се състави правителството от най-добрите енергии на страната”. 

От Демократическата партия казаха,  че се работи в подкрепа на Драги за силно политическо проевропейско правителство заедно с „Пет звезди” и „Свободни и равни” от досегашната коалиция. Да съдействат на Драги в тази посока, към тях се обърна премиерът в оставка Джузепе Конте и уточни:

”Не съм  пречка за формирането на новото правителство, саботьорите са другаде”. В събота е ред на „Лига” и накрая „Пет звезди” като най-голяма парламентарна група. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

Експерти: Трябва преосмисляне на политиката на МОН за българските училища в чужбина

Започнали сме с новите програми, по които ще се обучават учителите в българските неделни училища в чужбина. Първото нещо е да излезем от грешното разглеждане за училищата. Това сподели Камелия Конакчиева - Трибулен, филолог, преводач в европейските институции и дългогодишен ръководител на български училища във Франция, в интервю пред..

публикувано на 27.06.24 в 10:34

Геновева Петрова: Президентът извлече максимума за собствения си политически имидж

В хода на консултациите президентът извлече максимума за собствения си политически имидж . Това обясни пред БНР Геновева Петрова, "Алфа рисърч". "Той стоеше като факторът, който е способен да поеме отговорност в перспектива, което е нов елемент". Като "слабо вероятна" тя определи възможността Радев да излезе от президентството преди края на своя..

публикувано на 27.06.24 в 10:25
Президентът откри форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.

Румен Радев: България е държава на духа, от хилядолетия е един от културните и духовни центрове на Европа

България е държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните и духовни центрове на Европа, посочи президентът Румен Радев при откриването на международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност". Радев и Йотова откриват международен форум за кирилицата Инициативата за конференцията е на вицепрезидента..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ.  Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов..

публикувано на 27.06.24 в 10:16
Димитър Главчев

Главчев ще настоява Евросъветът да препотвърди заключенията си за РСМ

България ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст за Република Северна Македония, съобщи правителствената пресслужба. Министър-председателят Главчев ще участва в Европейския съвет Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на..

публикувано на 27.06.24 в 09:41
Георги Кадиев

Георги Кадиев: В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори

В интерес на Борисов е да изтощава всички и да ходи на избори. Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, част от "Левицата".  "Просто си търси виновен. Борисов разбира, че не може да се залепи за Пеевски . Не иска да бъде зависим от ДПС и смятам, че ще отидем на избори". Няма как всички да се обединят срещу ГЕРБ и ДПС ,..

публикувано на 27.06.24 в 09:25