Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Новак: Банско е много по-добър от повечето чешки курорти

Градът е предпочитана зимна дестинация за туристите от Чехия

Павел Новак

За първи път от години насам стотици туристи от Чехия избират да прекарат зимната си почивка в България. Досега те познаваха само летните ни морски и планински дестинации. 

Какво е обяснението? Международният репортер от чешкото Национално радио Павел Новак беше командирован в зимния ни курорт Банско, за да потърси отговор на този въпрос. 

На фона на затворените заради Covid пандемията зимни курорти в Европа, България се оказа либералният оазис за любителите на белите спортове. Въпреки наложеното преди седмица изискване за отрицателни PCR тестове за влизащите в страната притесненията на туристическия бранш за спад и отказ на резервации не се оправдаха, поне засега. Банско дори регистрира ръст от 60 процента, по данни на ресорното министерство, а хотелиери признаха, че румънските туристи спасяват сезона. 

Оказа се, че и чешките зимни туристи бележат сериозен ръст, похвали се министър Марияна Николова, която инспектира за пореден път курорта и спазването на мерките: 

От началото на годината имаме посещение от 803 чешки туристи, 62 са били за миналата година. Чешкият пазар се ориентира към зимните спортове“. 

Как да си обясним този интерес на чешките ни приятели, които добре познават България, но предимно през лятото? Павел Новак:

Това е уникална възможност за чешките туристи да практикуват ски през зимата. Искахме да разберем какви условия се създават тук, че курортите да са отворени. Тук съм и да видя мерките, които се прилагат, които създават условията за практикуването на зимните спортове и почивките през зимата. За нас е новост, че откриваме хубавите зимни курорти. Посетих два хотела в Банско. Един близо до лифта - спазват се всички правила, но на други места не се спазват много правилата. На опашките на лифта хората масово не носят маски“

Какви са чешките туристи, предпочели зимна ваканция в Банско, и защо? 

„Има много семейства, хора на възраст между 40 и 60 години, има доста хора, които са финансово добре... Тук финансовите възможности са добри. Банско е много по-добър от повече от нашите курорти“. 

Постоянно променящите се мерки срещу пандемията, налагани от различните държави, определено се отразяват негативно на хората и на бизнеса. Липсата на  прогнозируемост и сигурност за туристическата индустрия е истинско предизвикателство и игра на нерви

Павел Новак потърси и помощ от БНР, за да предупреди своите сънародници, които са на зимна ваканция у нас, че от тази нощ изискването за валидността на тестовете при връщане в родината им е не 72, а 24 часа. Как реагираха неговите сънародници? 

„Несправедливо е и хората се ядосват, защото трябва да правят тестове по два пъти“. 

Единственото успокоение и предимство в тази ситуация е, че в Банско вече има лаборатория, която в рамките на няколко часа изготвя тестовете на туристите, похвали се кметът на общината Иван Кадев: 

„Всичко е в услуга на бизнеса и на гостите“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Преводът на интервюто е на Димитър Джаджаров от Радио Благоевград. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02