Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“

| обновено на 07.02.21 в 14:03
Имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ стартира в болница „Пирогов“ в София.
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин в страната започна третата фаза на имунизацията срещу Covid-19. Ваксини на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и  структури от националната сигурност. Това стана възможно, след като първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера.

Ваксинирането стартира в болница „Пирогов“, като сред инжектираните там се очаква да бъде и представител на Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес започна  имунизацията с тази аденовирусна ваксина и в „Александровска“ болница.

„Днес паралелно с втора фаза, започна и трета фаза на ваксинирането. Стартира ваксинирането с „АстраЗенека“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани служители на „Бул Био“. Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той обясни, че официалната информация за ваксината е, че няма възрастови ограничения за поставянето ѝ.

„Над 18 годишна възраст може да бъде поставяна ваксината. В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой. Това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи, което дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината“, добави Кирилов.

Доктор Асен Балтов, директор на „Пирогов“ прогнозира, че е възможно да има скок на имунизираните заради улеснената логистика при доставката и съхранението на ваксината на „АстраЗенека“. Тя може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник и не се нуждае от специални фризери, както ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Разчитаме, че изключително много оттук ще се включат и общопрактикуващите лекари, защото тя изисква обикновен хладилник между два и осем градуса. Очакваме в рамките на следващите 4 седмици да дойдат около 300 000 дози. Ако се вземе в понеделник решение на ваксинационния щаб и министърът го одобри, най-вероятно ще се почне изцяло употреба на всичките пристигнали дози, така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици“, каза Балтов.

В болница „Александровска“ лекари и доброволци бяха имунизирани с ваксината на „АстраЗенека“.

Доктор Момчил Керемедчиев от болницата каза, че досегашните ваксинации са показали  добра поносимост към препаратите срещу коронавирус.

„Другите ваксини - на „Пфайзер“ и на „Модерна“, досега са имали малко по-бързи реакции от рода на леко сърцебиене, леко зачервяване. Вторите периоди на ваксинацията - неоваксинацията, също показват, че има добра поносимост към ваксините. Интересът се повишава. Сега ще видим тази последната - на „АстраЗенека“, понеже тя е друг вид ваксина, как ще се понася“, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда предложение за примирие, направено от посредниците, и съгласувано с Израел.  Еврейската държава вече..

публикувано на 28.04.24 в 14:53

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия. Така коментира ситуацията в България Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР. „Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този..

публикувано на 28.04.24 в 14:32

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Доказано е дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за българския..

публикувано на 28.04.24 в 13:18