Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът чества 142-годишнината си

НС обсъжда промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух

| обновено на 10.02.21 в 10:04
Снимка: БГНЕС

Българският парламент чества своята 142-ра годишнина. На този ден през 1879 г. се свиква Учредителното събрание във Велико Търново, което гласува първата българска конституция. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна ролята на събитието за изграждането и развитието на възстановената ни държава. Караянчева припомни, че идва краят на мандата на 44-тото Народно събрание и подчерта:

„Скоро избирателите ще дадат своята оценка как сме работили, отговорихме ли на техните очаквания, откликнахме ли на техните проблеми, намерихме ли правилните решения. Но каквито и слабости и грешки да допуснахме, смятам, че не се отклонихме от правилната посока – България да бъде част от семейството на демократичните и правови държави, стремящи се към мир, свобода и благоденствие“. 

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които общините ще имат право да въвеждат нискоемисионни зони в градовете и да забраняват замърсяващи коли. Депутатите ще обсъдят възможността общинските власти да ограничават влизането в определени райони на градовете на най-замърсяващите превозни средства. Мярката, предвидена в закона за чистотата на атмосферния въздух, ще се прилага за общините, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха. 

В дневния ред на парламента са и окончателните промени в Административнопроцесуалния кодекс, с които се въвежда разпоредбата първата инстанция, а не Върховният административен съд, да проверява редовността на касационните жалби по административните дела. 

Депутатите гласуваха и прекратяване на пълномощията на народния представител и председател на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Николов подаде оставка в понеделник, като я обоснова с решението си да участва в конкурса за ново ръководство на Българския енергиен холдинг. 

Парламентът ще гласува и отпускането на пожизнени месечни парични награди в размер на 700 лева на писателя Антон Дончев, актрисата Цветана Манева, на скулптора Георги Чапкънов и на още петима културни дейци за особени заслуги към българската държава и нация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42