Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Беломъжев: СП в Естония ще бъде много странно, за 10 дни ще имаме 4 PCR теста

Снимка: http://www.wsoc2017.ru

Станимир Беломъжев и Андрея Дяксова ще представят България на световното първенство по ски ориентиране, което ще се проведе в Естония тази седмица. Двамата заминаха за прибалтийската държава, заедно с треньора Иван Беломъжев, баща на прочутия ни състезател.

Станимир и Андрея ще стартират във всички индивидуални дисциплини - къса, средна и преследване, както и в смесената щафета.

Непосредствено преди шампионата на планетата Станимир Беломъжев спечели всички проведени състезания у нас.


Станимир Беломъжев с титла на дългата дистанция на европейското първенство в Тюмен

„Оценката ми за проведени състезания е много добра. Организаторите се бяха постарали да направят изключително интересни трасета и маршрути. Аз успях да се представя на ниво, но не считам резултатите си за нещо великолепно, защото са много малко хората, които в момента тренират централизирано. Нивото на подготовката ми е малко неясно, защото предишните години по-голямата част от тази подготовка протичаше в чужбина - в Норвегия, в Швеция, във Финландия. Участвах в стартове и имах възможност да видя моментното си състояние. Този сезон, заради пандемията много от границите бяха затворени и се изискваше карантина, въпреки отрицателните PCR тестове. Това ми попречи да проведа една нормална, смислена подготовка. Всички стартове от световната купа бяха отменени и сега директно отиваме на световното първенство“, сподели специално за БНР Станимир Беломъжев.

„Това световно първенство ще бъде с изключително много рестрикции – спазване на дистанции, носене на маски. За 10 дни ще ни направят 4 теста. Ако нещо се случи ще последва карантиниране на целия отбор, пълна изолация. Това ще бъде много различно и много странно световно първенство. За първи път тази година в програмата на световно първенство ще бъде включено преследването. Няколко пъти на световни купи съм участвал в тази дисциплина. Преди 6-7 години даже  спечелих купата в Швеция, в която за първи път имаше преследване. Ще бъде интересно. Дългата дистанция ще отпадне от програмата, защото организаторите искаха да съкратят графика“, допълни световният шампион от 20217 година.

Станимир Беломъжев

„Абсолютно всички нации ще участват с пълни отбори. Конкуренцията ще си бъде както винаги е била. Най-силните състезатели ще бъдат там. Очакванията са ми да дам всичко от себе си. Като резултати и като позиции не мога да кажа какво ще се случи. По-скоро се надявам всичко да мине нормално с PCR тестовете, защото виждаме как състезатели, които са абсолютно здрави, без симптоми дават положителни резултати. Ако това нещо се случи с нас това означава, че целия труд, който си положил през годината, повече от 10-12 000 километра и повече от 700-800 часа тренировка ще са били  напразно.“, завърши най-добрият ни състезател по ски ориентиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ювентус  стигна до финала за Купата на Италия

Ювентус стигна до финала за Купата на Италия по футбол

Ювентус е първият финалист в турнира за Купата на Италия. Торинци се добраха до мача за трофея, макар да загубиха реванша срещу Лацио с 1:2. Те обаче бяха спечелили първата среща с 2:0 и така с общ резултат 3:2 продължават напред.  Гостите на "Олимпико" доста страдаха и имаха и доза късмет, за да постигнат целта си. "Орлите" поведоха с два гола на..

публикувано на 24.04.24 в 06:21
Арсенал победи Челси с 5:0

Арсенал с 5 гола срещу Челси в Англия

Арсенал изигра изумителен двубой срещу Челси на “Емиратс” и прегази градския си съперник с 5:0 в отложен мач от 29-ия кръг на Висшата лига. По този начин тимът на Микел Артета дръпна на върха с три точки пред Ливърпул и на четири пред Манчестър Сити, които играят своите двубои в сряда и четвъртък. Шампионите обаче са със среща по-малко. Изразителният..

публикувано на 24.04.24 в 06:14
Белослава Кръстева

Белослава Кръстева е на половин точка от върха на ЕП по шахмат

Белослава Кръстева постигна четвърта победа на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на о-в Родос в Гърция. В петия кръг българката постигна впечатляващ успех с черните фигури на силната полякиня Оливия Киолбаса и събра актив от четири точки. С него тя заема 14-о място във временното класиране, но е само..

публикувано на 24.04.24 в 06:06
Спартак победи Черноморец в Плевен

Спартак (Пл) надви Черноморец, Рилски спортист и Левски с победи в края на редовния сезон в НБЛ

Тимът на Спартак (Плевен) надделя над носителя на Купата на България Черноморец с 81:76 (23:15, 14:24, 20:17, 24:20) като домакин в мач от 32-ия, последен кръг от редовния сезон (първа шестица) в Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже. Плевечани записаха трети пореден и общо 23 успех, а Черноморец претърпя второ поредно и общо седмо поражение, но..

публикувано на 23.04.24 в 21:26
ВК Левски София

Волейболистите на Левски са на победа от титлата след втори успех срещу ЦСКА

Отборът на Левски е само на победа от това да сложи край на 15-годишната си суша без титла в мъжкото волейболно първенство. Във втория мач от финалната серия Левски спечели с 3:1 (25:20, 30:28, 19:25, 25:22) гейма като гост на ЦСКА и поведе с 2:0 победи. "Сините" могат да затворят серията още в петък, ако спечелят в собствената си зала "Левски София"...

публикувано на 23.04.24 в 21:16
Белослава Кръстева

Четири победи и две ремита за българките на Европейското по шахмат

Четири победи и две ремита постигнаха българските шахматистки на Европейското първенство на гръцкия остров Родос. Белослава Кръстева победи с черните фигури полякинята Оливия Киолбаса и с 4 точки е най-напред от нашите състезателки след петия кръг. Победи постигнаха още Виктория Радева, Надя Тончева и Гергана Пейчева, а реми завършиха партиите..

публикувано на 23.04.24 в 20:20
Венелина Поптолева (вдясно) си осигури медал от европейското първенство по бокс за жени

Поптолева, Каменова и Мехмедова също са медалистки на ЕП по бокс (обновено)

Венелина Поптолева, Светлана Каменова и Аслъхан Мехмедова продължиха отличната серия на българските момичета на европейското първенство по бокс в Белград. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков те се класираха за полуфиналите в категориите до 52, 57 и 63 килограма и донесоха петия и шестия медал за страната ни в сръбската столица. На..

обновено на 23.04.24 в 20:05