Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Прави се всичко възможно да се попречи на президента да разговаря с гражданите

Снимка: Прессекретариат на президента

Българите ще отпразнуват Националния си празник независимо от опитите да се попречи на отбелязването му, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея се прави всичко възможно да се попречи на президента Румен Радев да разговаря с българските граждани. Държавният глава вече обяви, че утре ще се качи на връх Шипка, въпреки че община Габрово отмени официалните тържества по повод 3 март.

Пред паметника в Докторската градина в София Илияна Йотова почете паметта на над 500-те медици загинали в Руско-турската освободителна война, работили в мисията на руския Червен кръст и загубили живота си в битките при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

Йотова поздрави всички българи, които ще качат утре на връх Шипка, за да отбележат националния празник 3 март.

„Утре е Националният празник на България и всички ние ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това да бъде отпразнуван празникът. Не сме толкова наивни. Прави се всичко възможно, за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани. Това е път за никъде и няма как да се случи“, посочи Йотова, която коментира и вчерашната среща при президента с представители на специалните служби по повод писма получени на „Дондуков 2“ от българи в Република Северна Македония:

„Които имат своите притеснения във връзка с предстоящото преброяване в Македония. Всъщност, ако трябва да говорим въобще за темата Македония, за съжаление буксуваме на едно и също място. Ние се връщаме дори в изходна позиция. Самият резултат в кавички от последното заседание на т.нар. Историческа комисия показа, че във всичките тези месеци след 2017 г. не сме свършили нищо“.

По повод ваксинационния план на правителството Йотова каза, че нито една държава в Европа не е допуснала такъв хаос:

„Вчерашният ден беше вторият пореден сериал, който показа провала в тази система. Взимат се решения, които са повече плод на емоции, за това да рапортуваме, че видите ли, вече не сме на последно място в Европа. Ние пак сме на последното място, но хаосът, който създадохме в последните дни, не е в полза никому“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5,3 по Рихтер разтърси Пакистан

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси части от Пакистан, както и хималайския район Кашмир, предаде Асошиейтед прес. Към момента няма данни за пострадали или нанесени щети. Агенцията утонява, че епицентърът на труса е бил в преобладаващо мюсюлманския район Кашмир, който се поделя между Пакистан и Индия, въпреки че и..

публикувано на 20.08.24 в 10:10

Нов пожар гори в планината Славянка

Нов пожар е възникнал в планината Славянка. Запалването е под връх Алиботуш - на 5-6 километра източно от големия пожар, който се разрази на гръцка и на българска територия и миналата седмица беше потушен.  Към момента горят сухи треви и храсти, като огънят е обхванал около 200 декара площ - далеч от горските насаждения. Пет..

публикувано на 20.08.24 в 10:06
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Напълно възможно е да влезем в процедура по свръхдефицит от страна на ЕК

Политическият хаос директно няма да се отрази на икономиката в краткосрочен план, но това, което се случва, е, че не могат да се правят дългосрочни планове и стратегическо планиране , което е ключово в ситуацията, в която се намира не само българската икономика, но и тази в Европа и в целия Западен свят.  Това коментира пред БНР икономистът от..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в град Раковски. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инженерен полк, под ръководството на капитан Петър Петров, е унищожил две ръчни гранати с..

публикувано на 20.08.24 в 09:51
Кочериново

Протестиращи заради безводието в Кюстендилско може да затворят пътя до Рилския манастир

Жители на Кочериново и общината излизат на протест днес на обяд заради безводието, което в някои от селата продължава от месеци. В общинския център са без вода от петък.  Нов протест готвят и в дупнишкото с. Самораново, където са на режим от 23 ч. до 6 ч. сутрин. Протестът в Кочериново е насрочен след 11:30 часа на пътя за..

публикувано на 20.08.24 в 09:29

Байдън изнесе реч пред конгреса на Демократическата партия

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч пред конгреса на своята Демократическа партия, която се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. В речта си, определена от телевизия NBC като "политическа лебедова песен" Джо Байдън представи основните акценти от своето управление и призова своите съпартийци да помогнат..

публикувано на 20.08.24 в 09:05
Антон Кутев

Антон Кутев: Системата трябва да се пренареди. Следващото ниво е революция

Процесите са извън релсите. Виждаме пълния разпад на политическата класа и система, която няма как да продължи по този начин. Хората на сцената са абсолютно опровергани . Въпросът е дали ще се осъзнаят и ще освободят сцената за 2 месеца или за 5 години. Този прочит на политическите събития направи в интервю за БНР Антон Кутев, бивш депутат от..

публикувано на 20.08.24 в 08:53