Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок от Родопите за Ню Йорк: Как се прави мартеница

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Във виртуален урок децата от българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк научиха как се правят мартеници от екскурзоводи от Историческия музей в Смолян.

Облечени в над стогодишни родопски носии екскурзоводите Анна Булгурова и Весела Плеснева обясниха на децата символиката на белия и червения цвят и ги запознаха с обредите и наричанията, които съществуват около празника в Родопите.

Разказаха им за поверията при изработването и носенето на мартеници, за вярванията в магията на българската мартеница и защо през вековете тя е почитана като свещения амулет на българите.

Децата научиха още за обредите, свързани с обичая "мартене" и защо в Родопите мартениците се наричат още гадалушки, фитилки, галеници. Заедно пред екраните на компютрите всички плетоха мартеница-тумбалка, което се оказа истинско забавление за децата.

„Видяхме как се прави традиционна родопска мартеница от усукани вълнени конци, обагрени с натурални бои в цветовете на Родопа планина“, споделиха след урока деца от училището в Ню Йорк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Хренин

Министърът на отбраната на Беларус предупреди за риск от въоръжена провокация от страна на Украйна

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза по време на съвещание по въпросите за военната сигурност, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна, предаде Ройтерс като се позова на публикация в държавната информационна агенция на Беларус – БелТА. Това съобщи БТА. „В условията на присъствие на украински..

публикувано на 16.08.24 в 13:17

Данни за нелегалната миграция: 1004 граждани на трети страни са задържани у нас през юли

1004 граждани на трети страни са задържани този юли  на територията на страната. Това съобщиха от Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на дела, свързани с трафик на хора и незаконна миграция. Нараства броят и на досъдебните производства, като през юли те са 283, при 168 през юни.  Един от характерните..

публикувано на 16.08.24 в 12:57
Германски войници по време на учение.

Нови съмнения за саботаж в база на германската армия

Отново има съмнения за саботаж в база на германската армия. Този път е прерязана оградата на резервоар за питейна вода в Мехерних, Северен Рейн-Вестфалия.  Здравните власти предупреждават да не се използва водата.  Германска военна база е напълно изолирана заради съмнение в саботаж

публикувано на 16.08.24 в 12:57

Израел нареди нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа

Израелските сили за отбрана наредиха нови евакуации от райони в южната и централната част от Ивицата Газа, които по-рано бяха обявени за хуманитарни зони. Според армията тези места се използвали от палестинското движение "Хамас" за минометни и ракетни обстрели към Израел, предаде Ройтерс. "Хамас" иска израелско изтегляне от Газа и връщане на..

публикувано на 16.08.24 в 12:45
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов отговаря на въпроси в рамките на редовния парламентарен контрол - 16 август 2024 г.

Запрянов: Не бях информиран за клипа, заради който е освободен директорът на Информационния център

България не доставя помощ за Украйна по сухопътните си граници. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Златан Златанов, дали е осигурена безопасността на транзитните превози, минаващи през територията на област Русе и Дунав мост:  "По отношение..

публикувано на 16.08.24 в 12:25

Божанов: Стоянов използва служители от МВР за политически интриги в опит да остане на поста

В отговор на обвиненията на министър Калин Стоянов за  политическа намеса в работата на МВР,  депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че Стоянов "недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига": Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР "Знаете, появи се..

публикувано на 16.08.24 в 12:11

50 000 лв. гаранция за адвоката, задържан по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019 година банката, ръководена тогава от Стоян Мавродиев, отпуска на фирма "Роудуей Кънстръкшън",..

публикувано на 16.08.24 в 12:00