Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроагенцията по лекарствата започва преглед на „Спутник V“

| обновено на 04.03.21 в 13:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина "Спутник V".  Това е стъпка преди производителят да подаде искане за достъп до пазара. Молбата е подадена от германската компания "R-Pharm Germany".

В момента Европейската комисия не води преговори с производителя на ваксината "Спутник" за нейното включване в портфолиото с другите ваксини, които имат одобрение за европейския пазар - това заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер по повод решението на Европейската комисия по лекарствата да започне цялостна оценка на нейните качества. Той добави, че дори ваксината да получи разрешение за пазара, Комисията не е задължена да я включи в пакета с останалите.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира по-рано, че не е ясно колко ще продължи процесът на оценката.

„Важното е, че официално стартира тази процедура и ако се стигне до подаване на заявление за разрешаване на употреба и Комитетът по лекарствени продукти в хуманната употреба издаде положително становище, то Европейската комисия ще може да издаде разрешение за употреба“, каза той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димитър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1, идеята беше наречена "екстравагантна и авангардна". Един поглед към историята ни обаче показва,..

публикувано на 23.04.24 в 14:10

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58