Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират плановия прием и свижданията в болниците в София

Снимка: БГНЕС, архив

Плановият прием, плановите операции и свижданията във всички болници в София ще бъдат спрени от понеделник, 8 март.

Заповедта е на Столичната здравна инспекция на фона на данните, че заразените с коронавирус в София са над 440 на 100 хиляди души.

Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки, определени с днешната заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.

Ваксинацията на членове на секционни избирателни комисии ще продължи и в събота и неделя в „Пирогов“, Военно-медицинската академия и Александровска болница, обяви още директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В Шуменска област плановият прием и плановите операции се спират от утре, 6-и март.

Вече са спрени плановите операции и приемът в болниците в Бургаска област и свижданията в Плевенска.

По информация на „Хоризонт“ се очаква здравното министерство да издаде общо нареждане за ограничаване на плановите дейности в болниците в области, в които заразените с коронавирус са над 200 на 100 хиляди население.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нарушено водоподаване във високите части на Радомир

С нарушено водоподаване са високите части на град Радомир. Изгоряла е помпа в помпената станция "Сиреняците". Зоната е подсигурена от станция "Крапец". Направено е превключване, но поради намалелия дебит на резервния водоизточник "Врелото" е необходимо време, за да се напълни системата, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов...

публикувано на 10.09.24 в 11:05

Тежка катастрофа в района на Владая

Тежка катастрофа е станала преди минути в района на софийското село Владая. От СДВР уточниха, че са се ударили челно два автомобила. По първоначална информация има пострадали хора. Движението в района е затруднено.

публикувано на 10.09.24 в 11:02
Мария Павлова

Правосъдният министър отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов гл. прокурор

Служебният правосъден министър Мария Павлова отхвърли възможността да участва в процедурата за избор на нов обвинител №1. Очаква се в четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет да вземе решение дали да размрази избора на нов главен прокурор, след като вчера Прокурорската колегия отправи такова предложение към него. Павлова, която преди..

публикувано на 10.09.24 в 10:57
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: В почти финален етап сме на трансформация в партийната система

"Намираме се в много сложен момент от развитието на партийната система в България. Виждаме как системни партии се тресат от вътрешнопартийни скандали и проблеми. Но вероятно сме в този вече почти финален етап на трансформации в тези партии и партийната система. Не всичко е загубено, ще се оправят нещата ". Това коментира пред БНР политологът..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на..

публикувано на 10.09.24 в 10:32

Гърция се готви за няколкодневна буря

Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че циклонът не е лятна буря, а есенна система и лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в Егейско..

публикувано на 10.09.24 в 10:19
Рейчъл Рийвс

Зимните плащания за гориво на Острова са под въпрос

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс призова депутатите от нейната управляваща Лейбъристката партия да подкрепят плана ѝ за намаляване на зимните плащания за гориво. Гласуването на непопулярната мярка е днес след обед в Камарата на общините. Повече от девет милиона пенсионери вече няма да имат право на добавка до 300 паунда тази..

публикувано на 10.09.24 в 10:09