Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в Централна Гърция след земетресенията

Пожарникари оглеждат полуразрушена къща от трусовете в село крал Лариса.
Снимка: БТА

Гръцките власти обявиха извънредно положение в три района в централната част на страната, което ще продължи 6 месеца, докато се възстановят щетите от мощните земетресения, които разлюляха Гърция в сряда и четвъртък.

Жителите в района на гръцката област Лариса, където не спират вторичните трусове, отново са готови да прекарат нощта навън заради заплахата от нови силни трусове. Властите включиха и армията в помощ на засегнатите от земетресението,

Извънредно положение обявиха гръцките власти във всички райони в област Тесалия, засегнати от земетресението с магнитуд 6 по скалата на Рихтер. Те премахнаха в района Лариса  всички мерки с ограничения срещу коронавируса, за да могат хората да се движат свободно.

Продължават вторичните трусове, които за сега са в рамките до 5-а степен по скалата на Рихтер.

Според специалистите има активиране на втори епицентър в близост до първия. Властите приканват хората да са изключително предпазливи.

Повечето от жителите на района на земетресението са категорични, че отново ще прекарат нощта навън - в паркове, в колите си, на палатки, защото се страхуват от силен трус.

На място са сили на пожарната и Гражданска защита.

Военни части снабдяват хората с храна и вода. Технически екипи проверяват всички сгради. От срутени скални маси са блокирани пътища. Полицията прекъсна движението по тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разрушения след силно земетресение в централна Гърция на 3-ти март 2021 г.

Нов силен вторичен трус от 5,7 по Рихтер близо до гръцкия град Лариса

Ново силно вторично земетресение след вчерашния мощен трус със сила близо 7 по скалата на Рихтер разлюля тази вечер централна Гърция в района на Лариса, съобщава Ройтерс. По порвоначални данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен..

обновено на 04.03.21 в 23:37
Епицентърът на труса

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Централна Гърция

Силно земетресение беше регистрирано в Гърция. Няма съобщения за жертви и за големи щети от труса.  Медиите съобщават за трима леко ранени от паднали предмети.  Спасителни екипи са извадили възрастен мъж от частично разрушена къща.  Трусът, с..

обновено на 03.03.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит..

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж...

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното..

публикувано на 11.07.24 в 19:33