Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Далаклиев и Божидар Аврамов с медали от "Рамус София Оупън"

Едно от най-големите състезания в света „Рамус София Оупън“, което се оказа и последната международна таекуондо проява преди пандемията, даде рестарт на международните турнири от световния календар по олимпийско таекуондо в София.

Най-добрите състезатели на планетата се впуснаха в битки за медалите, които носят точки за класиране на олимпийските игри в Токио. В конкуренцията на над 50 олимпийски, световни и континентални медалисти българите успяха да извоюват два бронзови медала – за Владимир Далаклиев и за Божидар Аврамов.

Влади Далаклиев победи национални състезатели на Полша, Сърбия и Гърция. Поради контузия във втората среща Влади не излезе за полуфинала. Треньорският щаб реши да го съхрани и да може да се възстанови за европейското първенство другия месец в София.

"София Оупън тази година беше изключително сложен турнир, тъй като доста време нямаше състезания и всеки искаше да провери своето ниво. Всеки искаше да спечели точки за ранглистата. Имаше много олимпийски медалисти, много силни състезатели от всички точки на света. Това е показателно за развитието на нашият спорт в България и то благодарение на Българската федерация по таекуондо. За мен този турнир беше труден. До момента имах само едни официален мач в Иран и ми трябваше едно вработване.  Трещите ми минаха трудно, противниците ми бяха доста неудобни. Още в първия мач получих две контузии. Едната беше на ръката. Наложи се след втория мач да ми зашият раната, защото много кървеше. По-големият проблем беше десният ми крак. В първата среща нанесох много силен удар и бях блокиран с непозволен удар с коляно. Преди това имах болки в глезена и това ме довърши. Стиснах зъби и се опитах да вляза в зоната на медалите. Радвам се, че успех да го направя. Следващата ми среща беше срещу световният шампион Брадли Синден. Той е втори в олимпийската ранглиста. Много силен състезател от британската школа. Не можех да си позволя да изляза на един крак срещу него и да не съм на 100 процента готов, за това с треньорите решихме да не продължавам в състезанието, за да не се усложни травмата ми. Утре заминаваме на трети пореден лагер. Заедно с националите на Иран ще се подготвяме на Спортпалас, надявам се де се възстановя и да успея да се подготвя за европейското първенство и за олимпийската европейска квалификация", сподели пред БНР Владимир Далаклиев - бронзов медалист от световното първенство през 2017 година.



Божидар Аврамов направи много силни битки, като по пътя към медалите отстрани националите от Полша, Албания и актуалния европейски шампион от Хърватска Ловре Бречич. На полуфинала Божидар водеше до последно срещу испанец, но допусна обрат в края на срещатата.

В последните години „Рамус София Оупън“  се превърна в едно от най-големите и силни първенства и се радва на сериозен международен интерес. Тази година се включиха над 700 участници от 50 държави. За силната конкуренция на тази надпревара говори и фактът, че доста олимпийски и световни медалисти останаха извън призовото класиране този път.

Организаторът Димитър Михайлов сподели, че е получил поздравления от всички ръководители на отбори за куража да организира успешно първото международно състезание след пандемията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Не трябва да има никакво подценяване

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заяви, че ръководството е разговаряло с футболистите и не може да има никакво подценяване в реванша срещу Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Лудогорец ще гостува в Грузия в сряда вечер.  Разградчани постигнаха успех с 3:1 в първия двубой на българска земя. "Ние имаме..

публикувано на 16.07.24 в 20:25
Яспер Филипсен

Белгиецът Яспер Филипсен спечели победата в 16-ия етап на Обиколката на Франция

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели победата в 16-ия етап от Колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 189 км от Грисан до Ним.  Това е трети успех на Филипсен в тазгодишното издание на престижното колоездачно състезание. В генералното класиране остава начело Тадей Погачар от Словения, който има общо време от 67:35:56..

публикувано на 16.07.24 в 20:13
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла Sigoa на състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. "Скъпа Валентина, желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с незабравими моменти. Щастливи..

публикувано на 16.07.24 в 15:32