Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска максималното наказание - 12 г. затвор за подсъдимия

На финалната права на делото за убийството в Борисовата градина

Подсъдимият Йоан Матев отрече да е извършител на престъплението, защитата поиска да бъде оправдан

| обновено на 09.03.21 в 18:52
СГС гледа делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина.
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска максималното по закон наказание от 12 години затвор за Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов. Момчето почина от прободни рани на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина.

Към този момент Матев е бил непълнолетен, а според Наказателния кодекс престъплението, за което е обвинен, се наказва със затвор от 5 до 12 години.  Защитата му поиска от Софийския градски съд да го оправдае. 

Самият Матев проговори за първи път и обяви, че е невинен.

"Не мога дори да си представя ей така - без повод, да посегна на човек", каза пред съда Йоан Матев. Обясни, че е научил за убийството в столичната Борисова градина от медиите и социалните мрежи.

Не се е криел, както твърди прокуратурата, която му повдигна обвинението година и осем месеца след убийството на Георги, а промяната на външния си вид веднага след убийството обясни с това, че престанал да третира тенис и напълнял, а и била типична за тийнейджърите.

Коментира и прокурорското твърдение, че е бил посочен от брат си Марсел, на когото признал че е убил момчето за пари.

По думите на Йоан Матев брат му е бил подложен на психологически и физически тормоз от разследващите, за да го уличи за убийството.

Според прокуратурата веригата от доказателства категорично води към Матев. Така смята и адвокатът на родителите на убитото дете Станислава Каракушева. Тя обаче призна, че доказателствата са косвени:

„Какво ще реши съдът обаче аз не мога да предвидя. В крайна сметка нашата цел е да възтържествува справедливостта и да бъде осъден действителният извършител. За себе си съм убедена, какво ще реши съдът не мога да предвидя."

Близо 2 часа адвокатът на Йоан Матев Ина Лулчева се аргументираше, че доказателства, че именно нейният подзащитен е убил Георги Игнатов, няма. Според нея разследващите са търсили извършителя единствено от запечатаното от камерите на Националното радио бягащо момче минути след убийството, въпреки че и до момента няма доказателства, че то е свързано с убийството. Обвинили Матев, защото приличал на него и  още защото:

„Аз не мога да направя изчерпателно изявление, но се получават едни полицейски доноси, че това е лицето и се провеждат разузнавателни беседи с лица, които да го посочат, и така…“

Лулчева оспори и че именно с открия в шахта на метри от пейката, на която е намерен Георги, нож - година и осем месеца по-късно и след множество огледи правени на място, е извършено престъплението.

 В петък Йоан Матев ще има право на последна дума, а след това петчленият съдебен състав ще обяви и присъдата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от горското стопанство в Сандански и служители от района на Струмяни. Към момента не се уточнява каква..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство ФБР идентифицира нападателя - 20-годишния Томас Матю Крукс. Продължава разследването за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното пожарно огнище от съображение за сигурност се намират още пожарникари и военни, които следят да не се..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като туристи по плажовете, разхождат се спокойно между чадъри и хавлии в търсене на нещо, което ги..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", областната управа, местната власт и..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират местните хора. Ритуалът беше извършен в покрайнините на селото, а архиерейският наместник на..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат изготвена програма. Въпреки че заниманията се заплащат, по 10 лева за ден, за седмица - 30 лв., 100..

публикувано на 14.07.24 в 16:46