Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пфайзер": До края на 2021 г. ще произведем 2,3 - 2,4 млрд. дози Covid ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската компания "Пфайзер" и германският и партньор "Бионтех" ще доставят с 20 процента повече дози от своята РНК ваксина си срещу Covid-19 в глобален мащаб до края на годината. Това съобщи главният изпълнителен директор на американския концерн Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс.

Между 2,3 и 2,4 милиарда дози ще бъдат произведени до края на 2021-а, вместо 2 милиарда, а през следващата година вече ще има капацитет за 3 милиарда дози, посочва Бурла.

От "Пфайзер" и "Бионтех" съобщиха по-рано днес, че изследванията в реални условия - при масовата ваксинация в Израел, са показали, че тяхната ваксина с 94-процентна ефективност предотвратява асимптоматично заразяване с коронавируса. Компаниите посочват, че това  означава почти пълна ефективност за елиминиране на предаване на зараза от ваксинирани хора.

Според новите данни ваксината е високоефективна и срещу британския вариант на коронавируса, тъй като 80 на сто от участвалите в изследването са били заразени от него, отбелязват от "Пфайзер/Бионтех" За южноафриканския щам обаче няма достатъчно данни за каквито и да било изводи.

Близо 55 процента от 9-милионното население на Израел са получили поне по една доза от ваксината, а 43 на сто - по две дози. След пика на заразяванията през януари в Израел са регистрирани 55 на сто по-малко случаи, 45 процента по-малко критично болни и 71 процента по-малко смъртни случаи, свързани с Covid-19, отбелязва Ройтерс.

Данните от вчера сочат 2802 новозаразени - по-малко от 3 процента от тестваните за едно денонощие 99 000 души в Израел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да се запознае с целите и приоритетите за управление и след това ще реши. Горица..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52