Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария съобщи цените, на които купува ваксини от Китай и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство плаща по 37 долара и 50 цента за всяка доза от китайската ваксина срещу коронавируса "Синофарм", която получава. А за руската "Спутник V" договорената цена е 9 долара и 95 цента за доза.

За това съобщи Ройтерс, като цитира договорите, които е сключило правителството на Виктор Орбан с Пекин и Москва. Общо 30 страници бяха публикувани във Фейсбук от Гергей Дюляш - началник на кабинета на премиера.

Към документите той добавя и обяснение, че те се публикуват в името на прозрачността и във връзка с това Дюляш призовава Европейската комисия от същите съображения да публикува договорите, които е сключила със западни производители за ваксините за Евросъюза.

Унгария първа от страните членки купи и използва китайската и руската ваксина, като благодарение на това тя е получила най-много ваксини и е сред водещите страни в ЕС в имунизацията срещу Covid-19.

Към днешна дата в Унгария са получени вече 1 милион дози от "Синофарм". Това е една пета от договореното количество на обща цена 150 милиона евро. За 2 милиона дози "Спутник V" Будапеща плаща 20 милиона долара.

Междувременно Унгария регистрира през последното денонощие абсолютен рекорд в броя на новозаразените за денонощие - над 8300 души.

За значителен ръст на новите случаи съобщи и германският институт "Роберт Кох". Директорът му Лотар Вилер каза, че Германия е на прага на трета вълна, а най-голямото притеснение идва от разпространението на британската мутация на вируса:

„Преди 4 седмици в едва 6% от пробите установявахме британския щам, а миналата седмица - в 40%“, каза Вилер.


От Сърбия дойде новината, че западната ни съседка ще произвежда на своя територия и китайски ваксини "Синофарм", и руски "Спутник V". Това обяви президентът Александър Вучич от Абу Даби.

След среща с престолонаследника шейх Мухамад бин Зайед ан Нахаян Вучич съобщи пред обществената телевизия РТС, че до две седмици ще бъде подписан тристранен договор - между Сърбия, Китай и Обединените арабски емирства за изграждане на чисто нова фабрика за ваксини в Сърбия, която се очаква да започне да произвежда продукта на "Синофарм" в средата на октомври.

От китайските ваксини Сърбия ще дава и на страните от региона и то на производствени цени, посочи Вучич. Той потвърди и съобщението от по-рано днес, че от 20 май в белградския институт за вирусология "Торлак" ще започне производство на "Спутник V".

Производство на руската ваксина Спутник V

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27