Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ: Най-малко 358 млн. лева искат строителите за тунел под Шипка

Снимка: БГНЕС

Четири са ценовите оферти за проектиране и строителство на тунела под Шипка, отворени от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-ниската предложена цена е 358 милиона лева и е от консорциума от строителни фирми, изпълнители на обходния път на Габрово.

Офертите са за проектиране и строителство на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, както и пет тунела с обща дължина 4,011 км. Съоръжението под връх Шипка ще е 3,22 км. Ще бъдат построени още шест моста и един подлез.

Тунелът ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг в централната част на Стара планина. 

Работата на тръжната комисия по оценка на офертите продължава, уточняват от АПИ, която е предложила мащабният проект с дълга история да бъде включен за финансиране по европейската програма "Транспортна свързаност". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и демократите, Европейските консерватори и реформисти и Зелените/Европейски свободен алианс...

публикувано на 17.07.24 в 12:07

В Гърция разбиха престъпна банда, изнудвала заведения

Гръцката полиция разби банда за изнудване, нейните членове дават днес показания пред прокурора. Арестуваните са обвинени в престъпления от заплаха и изнудване на собственици на заведения до бомбени атентати, палежи и нападения. Според разследващите бандата се е занимавала с трафик на наркотици, фалшификация на документи, както и трафик на..

публикувано на 17.07.24 в 11:47
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21