Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Раковски гласуват на Великден

В Раковски, където е най-голямата католическа общност у нас, днес стотици вярващи се поздравяват с Христовото Възкресение

| обновено на 04.04.21 в 19:22
Снимка: БГНЕС

Голяма част от жителите на община Раковски днес празнуват и гласуват. В града, където е съсредоточена най- голямата католическа общност у нас, тържествени литургии за Възкресение Христово бяха  отслужени  във  всички храмове, а в избирателните секции имаше гласоподаватели през целия ден.

Към 17.00 часа в община Раковски беше отчетена 28,11 процента избирателна активност - най-ниската в областта.

За цялата Пловдивска област активността е 37, 45 на сто.

Препълнена беше преди обед църквата "Пресвето Сърце Исусово" в квартал "Генерал Николаево".

В края на тържествената служба присъстващите се поздравяваха за празника, пожелавайки си здраве и успехи в семействата:

„Страхотен ден за всички българи-католици, които празнуват“;

„Това е денят, в който винаги трябва да си напомняме какво ни е завещал Христос, какво трябва да правим“;

„Събираме се заедно всички, молим се, благодарим за всичко, което имаме“.

Много от присъствалите на литургията се отправиха веднага към секциите в близкото училище, споделяйки, че изборите са важни за тях, защото искат в България да има:

„Честност, свобода и реализация“;

„Държавата ни да бъде по-силна, по-добра, животът ни да бъде по-добър и за да имаме право да търсим отговорност на тези, които я представляват и я управляват, трябва да упражним своето право на глас“.

„Искам да си дам гласа просто. Всички се надяваме на добро, на по-добро“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка, без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46