Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има Районни избирателни комисии със 100% обработени протоколи

| обновено на 05.04.21 в 15:24
Говорителите на ЦИК Таня Цанева и Димитър Димитров.
Снимка: БГНЕС

Говорителите на Централната избирателна комисия Таня Цанева и Димитър Димитров обявиха, че вече има Районни избирателни комисии със 100% обработени протоколи и въведени данни от секционните комисии – Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен, Ямбол.

Също така има няколко, които са с 99% обработени протоколи – Видин, Силистра, Варна.

В останалите все още продължава обработката. Има 5-6, в които е достигнато ниво едва 50-60 процента.

Вече са приети всички протоколи от чужбина – т.е. на 100% вече имаме окончателните резултати от вота извън страната и предстои те да бъдат оповестени на сайта на ЦИК с всички подробности по държави и брой гласували и техните предпочитания.

Днес не са пристигали нови сигнали и жалби във връзка с нарушения на изборния процес, но в ранния следобед в ЦИК е пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева във връзка със забавянето на предаването на изборните книжа в някои СИК. Тя настоява за спешна проверка по случая.

Въпреки сложността на протоколите ЦИК е убедена, че всички секционни комисии ще успеят да предадат документацията си днес, каза по-рано днес Таня Цанева:

„Очакваме в следващите три часа около 10 РИК да приключат с обработването и въвеждането на протоколите, като очакваме и в днешния ден, в края на деня вече да бъдат въведени, обработени на ниво РИК всички протоколи от секционните избирателни комисии и във вечерните часове да започне вече повторното въвеждане в ЦИК“.

Фирмата-преброител „Информационно обслужване“ вече е обработила данните от над 70 процента от секционните протоколи.

Те потвърждават, че в новото Народно събрание ще влязат общо шест партии и коалиции: ГЕРБ- СДС, „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36