Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска Фронтекс да блокира мигрантските потоци към северната част на острова

| обновено на 10.04.21 в 11:27
Бежански лагер в Кипър, 23 юни 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър иска да види лодки на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс край южното крайбрежие на Турция, които да блокират потоците мигранти към окупираните територии на острова, заяви вътрешният министър на Кипър Никос Нурис.

Кипър се нуждае от допълнителна помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана, за да се справи със засиления мигрантски натиск, насърчаван от Турция, посочи министърът.

Турция не само не предприема мерки за предотвратяване на мигрантския поток, но и не позволява контрол върху незаконната имиграция от страна на Фронтекс в морската зона между нея и северния бряг на Кипър, каза той.

ЕС трябва да настоява Турция да изпълнява задълженията си към всички държави-членки, включително Кипър, иска Никозия.

Министър Никос Нурис говори в петък вечер, по време на организирана от управляващата партия ДИСИ среща за предизвикателствата на имиграцията.

„Ахилесова пета” за правителството е ефективният контрол върху демаркационната линия между двете части на острова, подчерта още Нурис. Незаконно преминалите през нея се увеличават, като само през март те са 1216 души.

През първото тримесечие на тази година в Кипър са подадени близо 2300 нови молби за убежище, като 19 000 молби все още са в процес на разглеждане, въпреки ускоряването на процедурата.

Търсещите и получили убежище в островната държава вече представляват 4% от нейното население, което е най-високият дял в ЕС.

Никозия смята за „повече от необходимо” и създаването от ЕС на централизиран механизъм за връщане на мигранти в техните страни по произход.

Гърция и Кипър задълбочават сътрудничество  за овладяване на бежанската вълна

Пандемията ограничи, но не спря влизането на нелегални мигранти в Гърция, заяви министърът по миграцията Митаракис на среща с кипърските власти. Двете страни, които са на първа линия на входа на мигрантите към Европа, настояват за нова европейска харта по даване на бежански статут.

Гърция вече изгражда бежански лагери от нов тип с добри условия за пребиваване, но и с контролиран вход и изход на мигрантите. В сравнение с предишните години и с помощта на европейската агенция по контрол на границите Фронтекс е засилена охраната на гръцката граница, както по суша, така и по море.

Атина настоява за бърза процедура по връщане на лица, които нямат основание за получаване на бежански  статут. За първи път Атина отчита,че в рамките на една година са върнати в родината им повече мигранти,отколкото влезлите в страната.

В рамките на четири години от 2015 година в Гърция са влезли над един милион мигранти.

Гърция настоява за равно разпределение на тежестта от бежанската вълна между всички европейски страни, заяви министър Митаракис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35