Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният "Маратон на четенето" във Враца - онлайн заради пандемията

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Във Враца традиционният "Маратон на четенето" се провежда изцяло онлайн заради пандемията. Регионалната библиотека "Христо Ботев", организатор на инициативата, е подготвила 14 предизвикателства за деца и млади хора в социалните мрежи. 

"Снимай се с приятел, с който сте чели една и съща книга и сподели, коя е тя" - това е едно от предизвикателствата в "маратона на четенето", който тази година е онлайн заради пандемията. 

От регионалната библиотека във Враца са подготвили 14 подобни задачи за деца и млади хора, с които да се включат в инициативата. В изпълнение на предизвикателствата те могат да споделят снимки, видеа и мнения в профилите на библиотеката в социалните мрежи до края на месеца. За активните участници са предвидени награди.

"Маратонът на четенето" е инициатива на асоциацията на библиотеките у нас и се провежда през април от 16 години. Целта е да насърчава четенето и общуването с книгите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. „Установени са кои са работниците и са направени 4 информационни дни, на които дойдоха..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52