Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за фалита на Дупнишката популярна каса тръгна отново

Семейство Ивона и Георги Близнакови са обвиняеми по делото за фалита на Дупнишката популярна каса. Преди повече от година съпругът се самоуби, делото се води срещу фараонката Ивона Близнакова.
Снимка: Кирил Фалин

Разпоредителното заседание по делото за фалита на Дупнишка популярна каса започна в Окръжния съд в Кюстендил. То беше пренасочвано от средата на март заради заболяване на обвиняемата Ивона Близнакова. Измамените вложители в касата са 222-ма, които са и страна по делото.

Дупнишката популярна каса фалира през 2016 г. Измамени с необосновано високи лихви до 16% се оказаха над 200 вложители, които подадоха жалби.

Първоначално обвинителният акт, изготвен от Окръжната прокуратура-Пловдив, където последно е била регистрирана касата, беше срещу семейството Георги и Ивона Близнакови.

Преди повече от година мъжът се самоуби, така подсъдима по делото вече е само съпругата.

Делото беше спряно, едва днес тръгна отново. Пострадалите се призовават, като са подредени в списъка по азбучен ред и ще се разделят по равен брой, от по 74 лица, за всяка от трите дати 19, 20 и 21 април.

В призовките, на пострадалите физически лица е указано, че явяването им в разпоредително заседание не е задължително.

Предвид епидемичната обстановка в страната от Covid-19 на датите, определени за провеждане на съдебните заседания, за да се осигурят мерки за безопасност в съдебната зала на Окръжен съд – Кюстендил, пострадалите ще бъдат допускани последователно, един след друг, като броят им в съдебна зала и палатата трябва да не надвишава 5 лица, а в съдебна зала да присъстват до 15 лица. Заседанията ще стават при максимално спазване на противоепидемичните мерки, обявиха от съда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00