Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Абдулах Заргар: Болниците в малките селища имат нужда от повече млади лекари

д-р Абдулах Заргар
Снимка: Радио Шумен

Болниците в малките населени места имат нужда от повече млади лекари, споделя бившият директор на лечебното заведение в Исперих д-р Абдулах Заргар. Историята му, свързана с получаването на българско гражданство, трогна цяла България. Д-р Заргар е роден в Иран, но преди близо 20 години избира да остане в България.

„Урокът е ясен - че трябва да сме заедно, да се борим заедно“, казва година след началото на Covid кризата доктор Абдулах Заргар и допълва:

„Вторият урок, който е много ценен, е, че хората разбраха, че нашето здравеопазване не е чак толкова зле, ние можем да се справим и този урок е, че не трябва да подценим нашите сили, просто трябва да ги мобилизираме и да помагаме“.

За справянето с вируса д-р Заргар смята, че единственият шанс е ваксината, като най-голямо постижение на медицината".

При третата вълна на коронавируса болницата в Исперих, която разполага със 110 легла, се справя по-добре.

„Естествено, за нас е трудно. Много от персонала са ваксинирани. Това хубаво ги пази и освен това някои от тях вече са  прекарали“.

Както и в други болници в малките населени места, така и в Исперих недостигът на кадри остава основен проблем.

„Дано така да стане, че малко по-млади хора вместо да ходят по чужбина да дойдат в малките места да работят. При нас хич не е зле“.

Затова доктор Абдулах Заргар е избрал за свой дом България. Вече 18 години е лекар у нас. От февруари е с българско гражданство.

„За мене най-ценното е благодарността от народа. Когато дойде моментът, те всички застанаха зад мен“.

Защото доктор Сердар умее да печели симпатиите на хората, които лекува. Хиляди пациенти подкрепиха любимият си ортопед и събраха подписка в подкрепа на българското му гражданство.

„Такава ценност никога и никъде по света не съм получавал“, споделя той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МБАЛ - Исперих

Болницата в Исперих вече има собствена линейка

Болницата в Исперих вече разполага със собствена линейка.  Линейката е закупена със средства от бюджета на лечебното заведение. Болницата в Исперих отдавна имаше нужда от възможност да транспортира болни от домовете им и до по-големите болници,..

публикувано на 20.08.20 в 13:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на..

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната..

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р..

публикувано на 29.08.24 в 13:44