Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен за „дивангейт“: Чувствам се наранена и сама

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Брюксел, 26 април 2021 г. Заключенията на Европейския съвет и резултатите от срещата ЕС - Турция са основните теми.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Аз съм първата жена председател на Европейската комисия и очаквах да бъда третирана именно като председател по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях" - това каза председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен пред пленарна зала на Европейския парламент по повод т. нар „дивангейт“, свързан с посещението и в Турция, заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, когато при срещата с турския президент Реджеп Ердоган за нея не беше предвиден стол и след кратко колебание тя седна на диван, намиращ се встрани.

Фон дер Лайен добави, че не може да намери никакво оправдание за случилото се в европейските договори и е стигнала до заключението, че до ситуацията се е стигнало, тъй като тя е жена:

„Щеше ли това да се случи, ако бях в костюм и вратовръзка? На предишните кадри не видях недостиг на столове. Но също така не видях и никакви жени. Уважаеми евродепутати, много от вас може би са преживели нещо подобно, особено жените. И съм сигурна, че знаете как се чувствам - наранена и сама. Като жена и като европейка“.

Фон дер Лайен допълни, че заради високата ѝ позиция камерите са показали нейния случай по целия свят, но не така стои въпросът с отношението към милиони жени:

„Хиляди подобни инциденти, някои от които далеч по-сериозни, преминават незабелязано и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, защото там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се говори, а като се говори - и да се действа в тази насока“.

Председателката на Комисията посочи Истанбулската конвенция като важен инструмент в тази насока и определи като "неприемлив" факта, че страни от ЕС не са я ратифицирали. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че не е реагирал, за да не създаде политически инцидент, който би рискувал да разруши политическа и дипломатическа подготовка, продължила месеци наред.

Урсула фон дер Лайен слуша изказване на Шарл Мишел, който говори по време на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел, 26 април 2021 г.

Същевременно евродепутатът от Европейската народна партия Франсоа- Ксавие Белами заяви, че се срамува от компромисите на ЕС към действията на турския президент Реджеп Ердоган, в т.ч. и към България.

По време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, посветени на "дивангейт", той подчерта:

„Срам ме е заради кюрдите, предадени в Сирия, след като победиха "Ислямска държава", срам ме е за цивилните в Либия, срам ме е заради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрекъснато. За арменския народ, братски за Европа, изоставен на едностранната агресия, който трябваше да се опълчи сам на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на чумата. За първи път заболяването е регистрирано на Балканския полуостров през 2018 г., само едно..

публикувано на 09.08.24 в 13:00