Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще споделят до 60 милиона ваксини "АстраЗенека" с други държави

Снимка: БГНЕС

Съединените щати ще споделят с други държави до 60 милиона дози от ваксината против коронавирус на "АстраЗенека", обяви Белият дом. Информацията идва на фона на увеличаващия се натиск върху Вашингтон да предостави част от ваксините, с които разполага, на други страни. Съединените щати имат запас с имунизационни препарати срещу коронавирус, въпреки че някои от ваксините дори все още не са одобрени от федералната Агенция за контрол на храните и лекарствата, посочва Би Би Си.

"Администрацията разглежда варианти за споделяне на произведени в Америка дози на ваксината на "АстраЗенека" през следващите няколко месеца. Имайки предвид силното портфолио от ваксини, за които Съединените щати вече дадоха одобрение и които са на разположение в сериозни количества, включително две ваксини с две дози и една ваксина от една доза, както и като се има предвид, че "Астра Зенека" не е одобрена за прилагане в Съединените щати, през идните няколко месеца няма да има нужда да използваме "АстраЗенека" в борбата ни с коронавирус", подчерта говорителят на Белия дом Джен Саки.

Тя допълни, че Вашингтон тепърва ще организира и оценява разпределението на ваксините в световен мащаб.

"Преди каквито и да било дози на "АстраЗенека" да бъде изпратени от Съединените щати Агенцията за контрол на храните и лекарствата ще потвърди, че тези дози отговарят на изискванията й за качество на продукта", каза още Саки.

Междувременно американският президент Джо Байдън е разговарял с премиера на Индия Нарендра Моди. Азиатската страна пострада силно от втората вълна на коронавирус и започва да страда и от недостиг на ваксини. Байдън се е ангажирал с това Съединените щати да изпратят на Индия апарати за кислородна терапия, лични предпазни средства и тестове за коронавирус, съобщи вестник "Гардиън".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

1759 са новите случаи на коронавирус у нас

1759 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 14 023 теста. Положителни са под 13 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Висок е броят на починалите - 194 души. Излекуваните..

обновено на 27.04.21 в 07:24

400 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие

400 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие в страната. Положителни са малко над 7 процента от направените 5 445 теста. В Кърджали новозаразените са двама,  в Смолян - четирима, в Хасково - няма..

публикувано на 26.04.21 в 10:07

Нидерландия забранява полетите от Индия заради коронавируса

Нидерландия забранява пътническите полети от Индия от днес в 19 часа вечерта българско време, заради усложняващата се ситуация с коронавируса там. Забраната ще важи до 1 май, съобщиха от министерството на транспорта.  Франция ще изпрати апарати за..

публикувано на 26.04.21 в 01:29

В Германия новите потвърдени случаи с коронавирус са се увеличили с 18 773

В Германия  новите потвърдени случаи с коронавирус са се увеличили с 18 773. Общо заразените от началото на пандемията са над 3 200 000, предаде Ройтерс. Досега в страната са починали над 81 000 души с коронавирус.

публикувано на 25.04.21 в 08:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06