Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата подозира руски шпиони за взривове в складове у нас

| обновено на 28.04.21 в 16:14
Главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева на брифинга за досъдебно производство, касаещо националната сигурност.
Снимка: Прокуратура на РБ

Прокуратурата обяви, че четири взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали у нас във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

От фирмата на оръжейния търговец Емилия Гебрев „Емко“ обвиниха прокуратурата в опит да заблуди българската и международната общественост с неверни факти във връзка с  разследванията на стари взривове на складове с боеприпаси в България.

В отговор на подозренията на българската прокуратура руският външен министър Сергей Лавров заяви: „Добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“.

Информацията за разследването поднесена от прокуратурата под формата на изявление без право на въпроси.

За няколко секунди пред медиите застана главният прокурор Иван Гешев, за да окуражи колегите си.

„И в частност колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят в интерес на българската национална сигурност, сигурността на нашите европейски партньори и най-вече в интерес на българските граждани и общество“.

След уточнението, че говори с разрешение на наблюдаващия прокурор говорителят на Обвинител номер едно Сийка Милева обясни, че анализ на взривове в оръжейни складове през последните десет години показал еднакъв почерк.

При четири от тях - започват с пожар, зарядите са били активирани дистанционно, няма пострадали, няма и техническа причина за взрива. 

„Категорично е установено, че задействането на зарядите при всички случаи е ставало дистанционно. В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите“, каза Милева.

Първият взрив е от 2011 година в Ловнидол, след това през 2015 година в Иганово, след това отново в 2015 година, свързан с цех на ВМЗ и пожар, при който са изчезнали доказателствата, свързани с тези разследвания. Последният случай е от 2020 година в Мъглиж.

Във всички случаи става дума за продукция на оръжейната фирма „Емко“, предназначена за износ в Грузия или Украйна.

„И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна... От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага извода, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, добави Сийка Милева.

Затова четирите случая са обединени в общо дело, по което работи спецпрокуратурата.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави“, каза Милева.

Тя припомни, в България се води разследване за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебревсина му и техен бизнеспартньор и с червена бюлетина се издирват трима руски граждани„които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската федерация“.

В хода на разследването, което е за престъпление срещу републиката, е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне.

Доказателствата показват с висока степен на достоверност, „че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, каза Сийка Милева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим лекарството си

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02