Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Забраната за влизане в Русия на 8 лица от ЕС е необоснована

Снимка: архив

Германия определи като неоснователно решението на Русия да не допуска на своя територия 8 души от държави членки на Европейския съюз, включително председателя на Европейския парламент и един от заместник-председателите на Европейската комисия, предаде Ройтерс. 

"За разлика от мерките, наложени от Европейския съюз през март срещу руски представители заради сериозни нарушения на човешките права, мерките, предприети от Руската федерация, по същество за необосновани", каза говорител на германското външно министерство. 

Според Берлин действията на Москва допълнително обтягат отношенията с Русия. 

По-рано председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет също осъдиха категорично решението на руските власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент

Русия наложи санкции на 8 граждани на ЕС, включително на председателя на ЕП

Русия затвори границите си за 8 граждани на Европейския съюз, сред които са председателят на Европейския парламент и един от заместник-председателите на Европейската комисия. Мярката е в отговор на въведените по-рано от Брюксел санкции срещу Москва,..

публикувано на 30.04.21 в 21:37
Европейски парламент

Резолюция на ЕП с предупреждение към Русия за "сурови последици", ако нападне Украйна

Европейският парламент прие резолюция с предупреждение към Русия за "сурови последици", в случай на нашествие в Украйна. Според евродепутатите, Европейският съюз трябва да даде на Москва да разбере, че при такъв сценарий ще последва незабавно..

публикувано на 29.04.21 в 20:22

Русия гони седем европейски дипломати

Руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата седем дипломати на страни от Европейския съюз. Трима дипломати от Словакия, двама от Литва и по един от Латвия и Естония трябва да напуснат територията на Русия до 5 май, съобщиха..

публикувано на 28.04.21 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение над ферибот в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира..

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена...

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на..

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да..

публикувано на 23.07.24 в 10:55