Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на юни България въвежда „Зеления дигитален сертификат“

Снимка: БГНЕС

Още от началото на юни България въвежда „Зеления дигитален сертификат“ и така ще се нареди сред първите държави, които ще се включат в тази програма.

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов във Фейсбук.

"България е една от първите страни в ЕС, реализирана в услуга за издаване на сертификати, предоставени тестове данни в общоевропейската база данни. В резултат на това на 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец -  дигитален зелен сертификат, със системите на Швеция, Австрия, Румъния, и България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС".

Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира и работата на отиващото си 45-о Народно събрание и изчисли, че работата на депутатите е струвала по 19 милиона лева на ден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д...

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Акад. Николай Денков: Войната между олигарсите създава политическата нестабилност

" Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ. "Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим..

публикувано на 15.09.24 в 11:06

Фестивал на сливата и троянската сливова ракия от 20 до 23 септември в Троян

От 20 до 23 септември в Троян и Националното изложение на занаятите в село Орешак се организира традиционният Български фестивал на сливата и троянската сливова ракия.  Той   ще се проведе за 31-ви пореден  път, а гостите на празника ще се насладят на разнообразна музикална програма, ще се докоснат до традициите, обичаите и поминъка на този..

публикувано на 15.09.24 в 11:00
Призивът е отправен към британския премиер Киър Стармър.

Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник "Сънди таймс". В..

публикувано на 15.09.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35
Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ - снимката е илюстративна

Изложба за православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски"

На 12 септември в Културния дом в столичния район "Люлин" бе представена изложба с пана - мотиви от процесите на изграждане на православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски".  Първата копка беше положена на 20 януари 2022 -ра година. На събитието тогава присъстваха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, общински..

публикувано на 15.09.24 в 10:35

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници през седмицата, след като стана ясно, че един от тях е задържан за сексуално насилие над жена още в същия ден, в който е бил освободен. Около 1750 затворници бяха освободени във вторник от затворите в Англия и Уелс. 31-годишният Амари Уорд също е бил пуснат на свобода в..

публикувано на 15.09.24 в 10:05