Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново ще има балове, но не и училищни шествия

Снимка: Ани Петрова

Велико Търново се подготвя за абитуриентските балове, които тази година ще се проведат от 23-и до 25-и май. Няма да има училищни шествия за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

За втора година във Велико Търново няма да има празнично шествие на училищата на 24 май, но в три поредни вечери ще се проведат абитуриентските балове, посочи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“ в Община Велико Търново: 

„Заради противоепидемичните мерки през тази година отново няма да има шествие. На самия 24 май събитието абитуриентските балове. Дефилето на младите хора по червения килим ще се случи пред Музикално-драматичния театър“. 

Най-успешният абитуриент ще бъде отличен с общинската награда „24 май”, която е 1000 евро. В навечерието на празника ще бъдат връчени традиционните награди на община Велико Търново „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“ на заслужили дейци на науката, образованието и културата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олаф Шолц

Изпитание за германския канцлер Шолц след местните избори в Тюрингия и Саксония

Резултатите от вчерашните регионални избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония изправят канцлера Олаф Шолц пред изпитание само година преди изборите за Бундестага. Партиите в управляващата коалиция постигнаха катастрофално нисък резултат вчера, а крайно дясната "Алтернатива за Германия" се поздрави с първа изборна победа...

публикувано на 02.09.24 в 17:55
Кириакос Мицотакис

Мицотакис отговори на протестиращи в Лариса с план за помощи за над 3 млрд. евро

Жителите на град Лариса посрещнаха с протести гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. По време на посещението си той обяви помощи за пострадалите от наводненията в района миналата година. В област Тесалия посрещат с протести Мицотакис заради неизплатени обезщетения за наводненията Фермери и граждани на област Тесалия, собственици на фирми,..

публикувано на 02.09.24 в 17:54
Милен Любенов

Доц. Милен Любенов: За електората на ДПС е важно дали Доган ще има обиколки в кампанията

Президентът Румен Радев изчаквал удобен момент за включване в политическия живот у нас, каза доц. Милен Любенов в интервю пред БНР. „Сега се въздържа, но това което той показва като поведение през годините, като ценностни нагласи, че ако се формира партия около него, догодина, по-скоро ще бъде т. нар. от политолозите, от..

публикувано на 02.09.24 в 17:49
Радослав Шикорски, полски външен министър

Полша е длъжна да сваля руски ракети, изстреляни срещу Украйна и застрашаващи територия на НАТО

Полша и останалите членки на НАТО, които граничат с Украйна, не само могат, но и са длъжни да прехващат и да унищожават руски ракети и дронове, изстреляни срещу Украйна, но застрашаващи територията на алианса. Това заяви полският министър на външните работи Радослав Шикорски пред "Файненшъл таймс". При поредния руски въздушен рейд тази..

публикувано на 02.09.24 в 17:40

Школа за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година

Школата за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година. В първото издание са участвали 15 ученици. Сред тях, някои наследили семейния занаят, завърнали се имигранти и други желаещи да запазят тази традиция на   Сардиния. Целта на областната управа, която финансира школата за овчари е също вътрешността на остров..

публикувано на 02.09.24 в 17:06
Руският президент Владимир Путин

Говорител на ЕК за визитата на Путин в Монголия: Тя е страна по Римския статут с всички правни задължения

"Монголия е страна по Римския статут по отношение на Международния наказателен съд от 2002-ра година с всички правни задължения, които произтичат от това". Така говорителката на Европейската комисия Набила Масрали отговори на въпрос дали страната трябва да предаде на съда руския президент Владимир Путин, който се очаква да пристигне на официална..

публикувано на 02.09.24 в 16:52
проф. Евгения Иванова

Проф. Евгения Иванова: Сега е моментът да се разбие капсулираното гласуване за ДПС

Физически сблъсъци, дърпане на електорат от ДПС и сега е моментът да спре капсулираното гласуване. Това очаква проф. Евгения Иванова, преподавател по политически науки, като резултата от битката между двете фракции в Движението за права и свободи.  Цветелина Пенева: В ЦИК днес не е регистрация, дават вх. № на заявлението за регистрация..

публикувано на 02.09.24 в 16:45