Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5000 мароканци достигнаха испанския анклав Сеута в Африка

Най-малко 5000 мароканци са успели да влязат в понеделник в автономния испанския град Сеута в Африка, което е рекорд в рамките на едно денонощие, съобщиха испанските власти. 

Някой от тях са пристигнали с лодки, други с плуване, а трети са заобиколили граничния вълнолом, без да бъдат задържани от мароканските власти, които охраняват границата.

Вътрешното министерство на Испания обяви, че в анклава ще бъдат изпратени подкрепления от полицията и гражданска защита. Испанските и мароканските власти са в постоянен контакт и са постигнали споразумение за връщането в родината им на мароканските граждани, пристигащи в Сеута, подчертават още от министерството на вътрешните работи в Мадрид.

Това е второто масово нашествие на нелегални мигранти от Мароко в Сеута, след като на 24-ти и 25-ти април 146 мароканци, от които 40 непълнолетни, влязоха в града с плуване. Сега нашествието към автономния испански град е започнало около 2 часа през нощта и е продължило до късните часове в понеделник. Летуващи на плажа свидетелстват, че сред тях е имало жени и много деца. 

Мигрантите са надвишили почти 14 пъти капацитета на лагера Тарахал, където трябва да останат в карантина. Един от тях се е удавил, а за спасяването на живота на останалите са помогнали Гражданската гвардия, Червеният кръст и Граничната полиция. В ход е идентифицирането им, за да могат след това да бъдат депортирани обратно в Мароко в изпълнение на споразумението от 1992 г. Единствено непълнолетните имат право да останат. 

Министърът на външните работи Аранча Гонзалес Лая посочи, че испанското правителство все още няма доказателства, че Мароко подпомага влизането на мигранти в Испания като начин за натиск върху изпълнителната власт в настоящата дипломатическа криза. Отношенията с Мароко са напрегнати защото Испания даде политическо убежище на лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, който обслужва интересите на Алжир срещу Мароко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мигранти от Африка се опитват да влязат на територията на испанския анклав Сеута

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко, съобщиха местните власти. Градът е опасан с 8-километрова ограда, висока до 6 метра. Близо 500 души я прекосиха в петък, преодолявайки съпротивата на граничната охрана. Тогава..

публикувано на 20.02.17 в 11:29
Ограда по границата на Сеута

Над 50 граничари са ранени при щурм на мигранти срещу Сеута

Над 50 марокански и испански граничари са ранени при опита им да отблъснат тълпа от около 1100 африкански мигранти, които щурмували граничната ограда на испанския анклав Сеута в Северна Африка, съобщиха испанските власти. Общо около стотина мигранти успели..

публикувано на 02.01.17 в 07:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Войната се върна в Русия, която я започна

Полският държавен глава Анджей Дуда пристигна в Киев за честването на Деня на независимостта на Украйна. В реч за националния празник президентът Володимир Зеленски заяви, че е войната се е върнала в Русия, която я започна. По-рано той благодари на..

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Трафиканти на мигранти опитаха да се блъснат в лодка на гръцката брегова охрана, задържаха ги

Гръцката брегова охрана е открила огън по лодка с мигранти, за да спре рисково поведение на трафикантите. Те се опитали да се блъснат в лодка на гранична охрана. Трафикант се е опитал да блъсне гръцка патрулна лодка, за не бъде арестуван от..

публикувано на 24.08.24 в 11:48
Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли имат син

Суперзвездата на попмузиката Джъстин Бийбър обяви в Инстаграм, че със съпругата му Хейли вече имат син. Публикацията бързо събра милиони харесвания, отбелязва Франс Прес. „ДОБРЕ ДОШЪЛ У ДОМА, ДЖАК БЛУС БИЙБЪР“ - това е надписът под снимка на бебешко..

публикувано на 24.08.24 в 11:41
Pleven Open`2024

Pleven Open`2024 - състезание по дебати

Плевен е домакин на национално състезание по дебати .  Днес и утре 20 отбора от ученици и студенти от цялата страна ще премерят сили в надпреварата Pleven Open`2024. Финалът е в неделя от 11.30 часа в зала „Катя Попова“, където ще има възможност..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Жители на бедстващи от безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените..

публикувано на 24.08.24 в 11:06

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк пита ЕК заради тенденциозни проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове..

публикувано на 24.08.24 в 10:16