Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5000 мароканци достигнаха испанския анклав Сеута в Африка

Най-малко 5000 мароканци са успели да влязат в понеделник в автономния испанския град Сеута в Африка, което е рекорд в рамките на едно денонощие, съобщиха испанските власти. 

Някой от тях са пристигнали с лодки, други с плуване, а трети са заобиколили граничния вълнолом, без да бъдат задържани от мароканските власти, които охраняват границата.

Вътрешното министерство на Испания обяви, че в анклава ще бъдат изпратени подкрепления от полицията и гражданска защита. Испанските и мароканските власти са в постоянен контакт и са постигнали споразумение за връщането в родината им на мароканските граждани, пристигащи в Сеута, подчертават още от министерството на вътрешните работи в Мадрид.

Това е второто масово нашествие на нелегални мигранти от Мароко в Сеута, след като на 24-ти и 25-ти април 146 мароканци, от които 40 непълнолетни, влязоха в града с плуване. Сега нашествието към автономния испански град е започнало около 2 часа през нощта и е продължило до късните часове в понеделник. Летуващи на плажа свидетелстват, че сред тях е имало жени и много деца. 

Мигрантите са надвишили почти 14 пъти капацитета на лагера Тарахал, където трябва да останат в карантина. Един от тях се е удавил, а за спасяването на живота на останалите са помогнали Гражданската гвардия, Червеният кръст и Граничната полиция. В ход е идентифицирането им, за да могат след това да бъдат депортирани обратно в Мароко в изпълнение на споразумението от 1992 г. Единствено непълнолетните имат право да останат. 

Министърът на външните работи Аранча Гонзалес Лая посочи, че испанското правителство все още няма доказателства, че Мароко подпомага влизането на мигранти в Испания като начин за натиск върху изпълнителната власт в настоящата дипломатическа криза. Отношенията с Мароко са напрегнати защото Испания даде политическо убежище на лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, който обслужва интересите на Алжир срещу Мароко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мигранти от Африка се опитват да влязат на територията на испанския анклав Сеута

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко

Около триста мигранти нахлуха тази сутрин в испанския анклав Сеута в Мароко, съобщиха местните власти. Градът е опасан с 8-километрова ограда, висока до 6 метра. Близо 500 души я прекосиха в петък, преодолявайки съпротивата на граничната охрана. Тогава..

публикувано на 20.02.17 в 11:29
Ограда по границата на Сеута

Над 50 граничари са ранени при щурм на мигранти срещу Сеута

Над 50 марокански и испански граничари са ранени при опита им да отблъснат тълпа от около 1100 африкански мигранти, които щурмували граничната ограда на испанския анклав Сеута в Северна Африка, съобщиха испанските власти. Общо около стотина мигранти успели..

публикувано на 02.01.17 в 07:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си..

публикувано на 16.04.24 в 07:44

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са..

публикувано на 16.04.24 в 07:37
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова за активна подкрепа срещу руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде БТА. Киев и Москва са били близо до..

публикувано на 16.04.24 в 07:37

На второ четене: Бюджетната комисия разглежда промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Между двете четения е направено само едно предложение, което съдържа технически редакции. Общините имаха възможност за промени в..

публикувано на 16.04.24 в 07:29

Комисията по отбрана обсъжда 30% увеличение на заплатите на военните

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за промяната на базата на която се определя размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението е подкрепено от всички парламентарни групи. След промените в Закона за отбраната..

публикувано на 16.04.24 в 07:26

Очаква се Румен Радев: Ще одобри ли Даниел Митов за външен служебен министър?

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев. Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след..

публикувано на 16.04.24 в 07:19
проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Имаме комплекс за подарена държавност

"Последно действащият парламент се превръща в предизборен орган. Безсмислено е в една парламентарна държава парламентът дълго време да отсъства, но качеството на политическия живот може да изкористи тази идея ." Това мнение изказа пред БНР във..

публикувано на 16.04.24 в 06:54