Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Пролетният панаир на книгата пред НДК в София

Базарът бе открит от министъра на културата професор Велислав Минеков
Снимка: БГНЕС

Пролетният панаир на книгата беше открит пред НДК. Участниците в изложението тази година са рекорден брой - повече от 120 издатели с над 20 хиляди заглавия, разположени в 54 шатри.

Близо 100 са културните събития, предвидени за следващите 7 дни.

Министърът на културата професор Велислав Минеков откри панаира на книгата, като каза:

„Непрочетената книга е като обещание, което даваме сами на себе си за бъдещето. Тя е най-смисленият и най-красивият подарък, който можем да дарим на човека до нас, с който можем да покажем, че ни е грижа.

Желая на всеки посетител на пролетния базар да подкрепи българската книга и да успеят да прочетат всяка една от непрочетените в своите лични библиотеки“

Посетителите ще могат да подкрепят петиция, с която издателите настояват по-ниската 9-процентна ставка на ДДС за книгите да стане постоянна, съобщи за БНР организаторът на изложението Велизара Добрева:

"По този начин да подкрепим книгата, която не е обикновена стока, а носи в себе си езика, културата и, бихме могли да кажем, бъдещето на нацията, защото, за да може да има четящи хора, трябва да има книги и да се издават и те да стигат до тях! А четящите хора са тези, които наистина градят едно добро и хубаво бъдеще, както в социален, така и в икономически аспект“, каза Велизара Добрева - председател на Асоциация "Българска книга" и организатор на Панаира на книгата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пролетен базар на книгата – "9% ДДС за по-четяща и по-образована нация"

Пролетният базар на книгата се провежда от 31 май до 6 юни отново пред НДК. Този път форумът е под мотото "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". В едноименна дискусия на 2 юни от 11.00 часа на Литературния кът експерти от бранша ще..

публикувано на 28.05.21 в 14:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство...

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време...

публикувано на 18.07.24 в 07:50