Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Ще предприемем действия спрямо всички санкционирани от САЩ лица

От държавното обвинение съобщиха, че още преди налагане на санкциите по глобалния закон "Магнитски" на съд са били предадени П. Харалампиев и Кр. Томов от Държавната агенция за българите в чужбина и бившият зам.- министър на икономиката Ал. Манолев, а намиращият се в Дубай Васил Божков е разследван

| обновено на 03.06.21 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обяви, че ще предприеме действия спрямо всички санкционирани от САЩ лица.

От държавното обвинение уточниха, че по отношение на четирима от шестимата, посочени в доклада на Държавния департамент, вече се водят или дела, или разследвания.

Разследваният е намиращият се в Дубай Васил Божков, а на съд са пратени  бившият заместник -министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина  Петър Харалампиев и секретарят в неговия мандат Красимир Томов.

Харалампиев и Томов са предадени на съд за корупция и търговия с влияние заради процедурата по издаване на български паспорти, а Манолев - за злоупотреба с европейски пари с къща за гости край Благоевград.

В съобщението се описват и предприетите от началото на миналата година действия по отношение на Васил Божков - към момента той има 19 обвинения, но всичките са задочни, защото малко преди да започне разследването срещу него безпроблемно напусна България и оттогава е в Дубай.

От съобщението става ясно, че сега обект на проверка ще са и  бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и заместник - председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Правят се две важни уточнения - че действията, които ще бъдат предприети ще са в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата и че може да се изиска допълнителна информация от американските власти:

"Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", заявяват от от държавното обвинение.

В сряда САЩ публично оповестиха имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция. Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и бизнесмена Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Пред „Хоризонт“ служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира, че заради бездействието на службите и решения на политиците през годините сме поставени в унизителното положение друга държава да ни казва кои са корумпираните държавни служители у нас.

Присъствието в списъка на американското финансово министерство на заместник-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков Бойко Рашков нарече срам за цялата държава и за политическата сила, предложила го за ключовия пост, като припомни, че Желязков е номинация на ДПС, но е получил подкрепа на почти всички парламентарно представени партии в 44-тото Народно събрание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06