Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН с критерии за подбор на учениците, които да летуват на държавна издръжка

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката ще препоръча на училищата няколко типови критерия за подбор на ученици, които да летуват на пълна държавна издръжка в български курорти по линия на Националната програма "Отново заедно", с бюджет от 15 млн. лева, която се очаква да обхване 30 000 ученици и преподаватели. 

Продължителност на дистанционното обучение, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус са възможните критерии, които ще бъдат включени в програма "Отново заедно" по предложение на социалните партньори след проведено днес заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование. 

Партньорите са поискали също да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за учителите, които ще ръководят ученическите групи. Служебният просветен министър Николай Денков обаче посочва, цитиран от пресцентъра на МОН, че "заплащането в такива случаи е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“. 

По тази причина "Отново заедно" ще се реализира по досегашния ред. И още - Денков предлага да се работи паралелно за евентуална промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без обаче двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

От своя страна социалните партньори са посочили, че заплащането на учителите трябва да се уточни в договорите между училищните директори и туроператорите, организиращи пътуванията. Според министър Денков, МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Училищата обмислят как да подберат учениците за държавната почивка на море

В петък стана ясно, че държавата ще отдели 15 млн. лева, с които ще осигури  безплатна шестдневна почивка  на 30 000 от общо 700 000  ученици в български курорти. Критериите за подбор на учениците са в ръцете на педагогическите съвети на..

публикувано на 03.06.21 в 11:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на "Уол Стрийт Джърнъл" Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал..

публикувано на 19.07.24 в 18:14

Меморандум за разбирателство между Белград и ЕС за развитие на природните ресурси на Сърбия

Сърбия и Европейският съюз подписаха меморандум за разбирателство за развитие на природните ресурси на западната ни съседка и изграждане на снабдителна верига за електромобили, съобщава Франс прес. Документът бе подписан в Белград в присъствието..

публикувано на 19.07.24 в 17:54

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.  Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на селата Ваксево, Фролош и Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

Парламентарната комисия по казуса с "Исторически парк" на "Величие" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването.  Това каза Петър Джелепов, изпълняващ..

публикувано на 19.07.24 в 16:47
Венцислав Славков, управител на

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около..

публикувано на 19.07.24 в 16:40

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни..

публикувано на 19.07.24 в 16:30