Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Русия е растяща заплаха, Китай - системно предизвикателство

Договорено е увеличаване на бюджета на НАТО

| обновено на 14.06.21 в 20:55
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Държавните и правителствени ръководители на 30-те страни членки НАТО се обявиха за укрепване на колективните отбранителни способности срещу "всички заплахи, от всички страни".

От комюникето на еднодневната среща на върха в Брюксел става ясно, че Русия продължава да е най-голяма заплаха за НАТО. За първи път обаче западният военен алианс призна за опасност и растящата военна мощ на Китай.

Срещата започна с важна декларация от президента на Съединените щати Джо Байдън, който за разлика от предшественика си Доналд Тръмп, даде ясно да се разбере, че НАТО е важна за американските интереси организация и че Вашингтон няма да се поколебае да защити Европа, също както европейските съюзници помогнаха във войната срещу терора след нападенията на 11 септември 2001-а:

„Непрекъснато припомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората световна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те спазиха член пети. Сега искам цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати“.

"Свещено" нарече Байдън задължението за взаимна помощ при задействане на член 5 от Северноатлантическия договор.

Затова и германският канцлер Ангела Меркел реагира позитивно:

„В общи линии това беше важна среща на върха на НАТО, която дава ясен мандат за нова стратегическа концепция и която, според мен, отбеляза едно ново начало“.

Съюзниците предупредиха руския президент Владимир Путин, с когото Байдън ще се срещне в сряда в Женева, че нормализиране на отношенията не може да има преди Москва да прекрати зловредните си действия спрямо Запада. НАТО настоява Русия да изтегли военните си части от териториите на Украйна, Грузия и Молдова.

Вратите на Алианса остават отворени за всички европейски демокрации - се казва в декларацията от Брюксел.

А за "системното предизвикателство" Китай се посочва, че бързо увеличава ядрения си арсенал и модернизира въоръжените си сили и си сътрудничи в това отношение с Русия:

„Китай не е наш противник, наш враг. Без Китай не можем да противодействаме на измененията на климата или да контролираме въоръжението, но без съмнение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Алиансът все пак не изключва конструктивен диалог с Пекин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев говори пред медии при пристигането си за срещата на НАТО в Брюксел.

Радев вижда стъпки към преодоляване на технологичния разрив в НАТО

В Брюксел започна среща на лидерите на страните от НАТО. Сред основните теми на форума са отношенията с Русия и Китай и програмата с целите на Алианса до 2030 година. Като държавен глава за пръв път във форума се включва американския президент..

обновено на 14.06.21 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като..

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума...

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит..

публикувано на 25.04.24 в 08:29