Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителна ваксинация в Москва на 60% от работещите в сферата на услугите

Мутация на индийския вариант на коронавируса се е появила в руската столица

| обновено на 16.06.21 в 16:52
Затворена детска площадка в Москва - 15 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалните власт в Москва и в Московска област обявиха частична задължителна имунизация срещу коронавирус. От Кремъл увериха, че засега не се предвижда въвеждане на мярката на федерално равнище.

На задължителна имунизация подлежат 60% от работещите в сферата на услугите. До 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу Covid-19, а до 15 август – втората, се посочва в постановление на столичния главен санитарен инспектор.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ситуацията с коронавируса продължава да се развива драматично и че в инфекциозните отделения остават повече от 12 000 души с различна тежест на заболяването. По думите му вече са достигнати пиковите стойности на заболеваемост от миналата година.

На този фон дните от 15 до 19 юни бяха обявени за неработни и в мегаполиса бяха въведени допълнителни ограничения.

Затворени бяха зоопарковете, заведенията за обществено хранене в търговските центрове и детските площадки.

Ресторантите и баровете не работят от 23:00 до 6:00 сутринта. 30% от персонала на фирмите премина към дистанционна работа.

В Covid отделенията бяха разкрити и допълнителни легла. Към съществуващите в столицата 14 000 места за болни от коронавирус ще бъдат добавени още 2 000 и ще бъдат отворени нови центрове на компютърна томография.

Засилва се контролът върху носенето на защитни маски и спазването на социална дистанция на обществените места. Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се възползват от правото си на безплатна имунизация.

През последното денонощие в столицата бяха отчетени 6800 нови случая на Covid-19. Смъртните случаи са 71. 

Междувременно директорът на института „Гамалея“ Александър Гинцбург обяви, че в Москва се е появила нова разновидност на коронавируса, която представлява мутация на индийския щам.

По думите му разработената в института ваксина „Спукник V“ е между 1,5 и 2,5 пъти по-малко ефективна срещу новата разновидност, отколкото срещу уханските щамове.

До момента са се ваксинирали около милион и 800 души или по-малко от 10% от 20-милионното население на Москва и Московска област.

На въпрос дали се предвижда въвеждането на задължителна имунизация в цялата страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сергей Собянин

Ваксинирани московчани могат да участват в лотария за автомобил

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че всички жители на столицата на възраст над 18 г., които са получили първа доза ваксина срещу Covid-19 между 14 юни и 11 юли, могат да участват в лотария, за да спечелят автомобил. По този начин властите..

публикувано на 13.06.21 в 13:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор земеделие обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и..

публикувано на 24.04.24 в 17:39