Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителна ваксинация в Москва на 60% от работещите в сферата на услугите

Мутация на индийския вариант на коронавируса се е появила в руската столица

| обновено на 16.06.21 в 16:52
Затворена детска площадка в Москва - 15 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалните власт в Москва и в Московска област обявиха частична задължителна имунизация срещу коронавирус. От Кремъл увериха, че засега не се предвижда въвеждане на мярката на федерално равнище.

На задължителна имунизация подлежат 60% от работещите в сферата на услугите. До 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу Covid-19, а до 15 август – втората, се посочва в постановление на столичния главен санитарен инспектор.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ситуацията с коронавируса продължава да се развива драматично и че в инфекциозните отделения остават повече от 12 000 души с различна тежест на заболяването. По думите му вече са достигнати пиковите стойности на заболеваемост от миналата година.

На този фон дните от 15 до 19 юни бяха обявени за неработни и в мегаполиса бяха въведени допълнителни ограничения.

Затворени бяха зоопарковете, заведенията за обществено хранене в търговските центрове и детските площадки.

Ресторантите и баровете не работят от 23:00 до 6:00 сутринта. 30% от персонала на фирмите премина към дистанционна работа.

В Covid отделенията бяха разкрити и допълнителни легла. Към съществуващите в столицата 14 000 места за болни от коронавирус ще бъдат добавени още 2 000 и ще бъдат отворени нови центрове на компютърна томография.

Засилва се контролът върху носенето на защитни маски и спазването на социална дистанция на обществените места. Кметът на Москва Сергей Собянин призова хората да се възползват от правото си на безплатна имунизация.

През последното денонощие в столицата бяха отчетени 6800 нови случая на Covid-19. Смъртните случаи са 71. 

Междувременно директорът на института „Гамалея“ Александър Гинцбург обяви, че в Москва се е появила нова разновидност на коронавируса, която представлява мутация на индийския щам.

По думите му разработената в института ваксина „Спукник V“ е между 1,5 и 2,5 пъти по-малко ефективна срещу новата разновидност, отколкото срещу уханските щамове.

До момента са се ваксинирали около милион и 800 души или по-малко от 10% от 20-милионното население на Москва и Московска област.

На въпрос дали се предвижда въвеждането на задължителна имунизация в цялата страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сергей Собянин

Ваксинирани московчани могат да участват в лотария за автомобил

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че всички жители на столицата на възраст над 18 г., които са получили първа доза ваксина срещу Covid-19 между 14 юни и 11 юли, могат да участват в лотария, за да спечелят автомобил. По този начин властите..

публикувано на 13.06.21 в 13:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство...

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време...

публикувано на 18.07.24 в 07:50