Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прожекция на филма „Човек“ в Световния ден на бежанеца

Снимка: Sofia MENAR

По повод днешния Световен ден на бежанеца в рамките на фестивала „София менар“ ще бъде прожектиран френският филм „Човек“ на режисьора Ян Артюс-Бертран.

Световният ден на бежанеца се отбелязва вече 20 години и това е повод за събития в повече от 100 държави. По този начин Върховния комисариат на ООН за бежанците иска да почете силата и издръжливостта на близо 45 милиона души, принудени да напуснат домовете си.

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR, което продължава до 27 юни, днес слага специален акцент върху световния ден на бежанеца с филма „Човек“, разказа Здравко Григоров от сдружение „Позор“, което организира фестивала.

„От 17 часа в Дом на киното ще има и специални допълнителни изненади за зрителите. „Човек“ ще бъде показан специално режисьорската версия, която е 190-минутна. По време на премиерата преди пет години Ян Артюс-Бертран дойде специално в София, за да си представи филма и тази година честваме 75 години Ян Артюс-Бертран от екран. По този повод направихме селекцията с три негови заглавия „Човек“, „Алжир от високо“ и „Земя“.

Общо 15 заглавия могат да бъдат видени до края на фестивала Sofia MENAR в София и Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Руските сили вече са на 10 километра от крайните квартали на Покровск в Донецка област

Управлението на Запорожката атомна електроцентрала, назначено от Москва, заяви, че украинските въоръжени сили са атакували с дрон пътя в близост до съоръжението. Междувременно украинската офанзива в руската Курска област забавя темпото си. : Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област При инцидента няма пострадали, но е..

публикувано на 17.08.24 в 12:44

Булгаргаз прогнозира 2% поевтиняване на природния газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз". Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в Чирен...

публикувано на 17.08.24 в 12:39

Протестиращите срещу безводието в Свищовско затвориха на две места пътя Плевен-Русе

Проблемът с безводието стана причина жителите на четири свищовски села да излязат на протест. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха в два участъка пътя Плевен- Русе.  В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на воден режим. Причината са пресъхващи местни водоизточници и..

публикувано на 17.08.24 в 12:24
Върховен съд на САЩ

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола. През април администрацията на президента Джо Байдън предприе действия за разширяване на обхвата на правилата, забраняващи дискриминацията по полов признак в училищата, така че да обхванат и половата идентичност, предаде АФП. Съдилищата в 10 контролирани от..

публикувано на 17.08.24 в 11:34

Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница

Гръцката полиция е арестувала петима българи след побой в нощен бар на Халкидики. Трима от тях са в болница. Води се разследване. Според очевидци на инцидента, петима българи са се скарали със собственика на бара и са го пребили. Впоследствие някой стреля и ранява един от българите, който е в тежко състояние в болницата в Полигирос - Халкидики,..

публикувано на 17.08.24 в 11:03

Няма да бъде обявявано бедствено положение в община Смядово

Към момента не се налага да бъде обявено бедствено положение в Смядово заради проблема с водата. Това заяви за кметът на общината Иванка Петрова. Вчера екипи на ВиК са открили и отстранили авария в един от кладенците в града. "Вода към момента в града има, макар и на места с по-слабо налягане", допълни Петрова.  Частично бедствено положение заради..

публикувано на 17.08.24 в 11:00

ООН изрази загриженост заради Закона за училищното образование

ООН изрази дълбока загриженост от приетите от българския парламент поправки, които забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. От службата по човешките права на световната оранизация призоваха страната ни да преосмисли решението си в съответствие с ангажиментите й, свързани със защитата на тези права. Според..

публикувано на 17.08.24 в 10:59