Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Една от компаниите-кредитополучатели от ББР ще изплати 40 млн. лева от дълга си

| обновено на 22.06.21 в 16:37
Снимка: БГНЕС

Една от осемте компании, най-големи кредитополучатели на Българската банка за развитие, ще изплати 40 милиона лева от дълга си, съобщи министър Кирил Петков. Служебният министър на икономиката обяви новото ръководство на банката и увери, че занапред институцията ще заработи в подкрепа на малкия бизнес. 

Министър Кирил Петков не съобщи името на компанията, която е решила да разплати 40 милиона от дълга си.

"Много се радвам, че вече една от осемте компании обяви, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг. Тези 40 милиона се надявам да отидат в поне 40 компании, даже бих казал, 400".

По думите му  на Кирил Петков, оттук нататък Българската банка за развитие ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес, като приоритетни ще са стартъпите и предприятията с иновативни проекти. Министърът съобщи имената на новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката и увери, че промените в Устава позволяват в управлението да влязат новите експерти, въпреки обжалването от страна на освободения екип: 

"Това не е проблем за новия устав. Всъщност дават до 7 човека възможност да има управители и Надзор, така че реално дори съдебните искове не ни стоят по никакъв начин, така че реално от днешния ден имаме нови управители и нов Надзор".

Новите имена в Надзорния съвет са Валентин Михов и Васил Щонов, а в Управителния съвет - Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. 

Промените бяха одобрени от Българската народна банка. До тях се стигна след разкритията на служебния министър за отпусканите големи кредити и отказа на членовете на Надзора да се срещнат с Кирил Петков. Самите фирми-големи кредитополучатели, също не се явиха на среща с министъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката  на директора на НЗОК,  Булгаргаз, криминално-съдебните,  Митници..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда Почти без мотиви,..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
проф. Даниел Вълчев

Правната ни система прилича на човек с предписани силни лекарства, нямащи нищо общо с оплакванията му

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 12:56