Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни тенденции при употребата на наркотици сред младите хора

Снимка: Ройтерс

В Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите заедно с няколко младежки клуба започват кампания за борба с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците. 

Тенденциите при употребата на наркотици сред младите хора е тревожна, а възрастовата граница за първа употреба продължава да спада, казва психологът Росица Станулова от Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите.  

"Запазва се един не малък процент употреба - 26% е сред младите хора. Възрастта спада - 12-13 години. Това, което е също много притеснително, има полиупотреба, смесване на вещества от новите психоактивни вещества, те са много по-силни, действат по-агресивно на мозъка, дизайнерските дроги. Много непредвидими ефекти, увреждащи мозъка и централната нервна система".

Тази година  Денят за борба с наркоманиите преминава под мотото „Споделяй факти за наркотиците, спаси животи“, а фокусът е върху справянето с дезинформацията по темата, казва още Росица Станулова, а акцентът е кампанията срещу разпространението на наркотици сред младежите да се води именно от младите хора:

"Избрахме да поканим седем клуба доброволци по национална програма за превенция "От връстници - за връстници". Така ще сложим началото на една доброволческа мрежа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ" , категоричен е..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна..

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент Владимир Путин, коментира на брифинг думите на..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни семейство на Европейския съюз и според мен това ще бъде най-доброто доказателство и най-добрата бариера..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45