Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР провери над 6600 лица при акцията срещу купуването на гласове

Снимка: БГНЕС, архив

Над 6600 лица от активния криминален контингент са били проверени при операцията на МВР срещу купуването на гласове за периода от 1-ви до 5 юли.

От вътрешното министерство допълват, че са извършени инспекции на над 2000 места, за които е имало информация за купуване и продаване на гласове.

По време на операцията за противодействие на престъпления срещу изборните права на хората са проверени 1277 обекта, сред които заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити, уточняват от МВР.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени и 1275 собственици на фирми.

Установени са 644 лица, за които се смята, че са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес.

За срок от 24 часа са били задържани 669 души, а са издадени общо над 4700 предупредителни протокола и 109 преписки за установени случаи за купуване на гласове.

В рамките на акцията на вътрешното министерство, която ще продължи до 11 юли, са проверени над 35 хиляди автомобила, установени са 110 души, обявени за издирване, разкрити са 87 други престъпления.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция ще преподават данъчна грамотност в началното училище

В Гърция въвеждат предмет за данъчна грамотност в началното училище. Програмата стартира от началото на тази учебна година. Малките ученици ще се запознаят с основни принципи на данъчното облагане. Например кой плаща данъци, за какво се използват тези средства и тяхното значение за цялото общество, коментират експерти изготвили новата..

публикувано на 18.08.24 в 14:54
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец. Екстремното женомразство ще бъде третирано като форма на тероризъм за първи път според плановете..

публикувано на 18.08.24 в 14:03
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове и подчерта, че е в ход укрепване на беларуско-украинската граница.  "Тя е минирана, както никога досега“, каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 1". Според Лукашенко Киев е разположил 120 000 войници на границата, поради което беларуските сили също..

публикувано на 18.08.24 в 13:35

Тежко е състоянието на 7 от пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол - Сливен

Четири деца и двама възрастни са с опасност за живота, след тежък пътен инцидент, станал тази нощ на пътя Ямбол- Сливен, в района на пътен възел Хаджидимитрово на автомагистрала „Тракия“. Челният сблъсък между лек автомобил и микробус причини смъртта на 49 – годишен мъж, в различни болници са 7 пострадали. Тежка катастрофа край..

публикувано на 18.08.24 в 13:33

Радев изрази съболезнования на близките на Кирил Писарски

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски.  Създателят на редица детски телевизионни предавания, сред които и популярното през миналия век състезание "Бързи, смели, сръчни", почина в събота, на 91-годишна възраст:  "Писарски посвети повече от три десетилетия от професионалния си път на..

публикувано на 18.08.24 в 13:30
Служебният министър Найден Тодоров

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти.  Найден Тодоров съобщи за..

публикувано на 18.08.24 в 13:25
Пожарът се вижда от километри

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир "Калин", на около 2400 м. надморска височина, съобщава от ПП "Рилски манастир". Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа "Чала" под язовира. От Противопожарната служба в Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е..

публикувано на 18.08.24 в 12:36