Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън посети Чикаго заради увеличаващото се насилие

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън посети Чикаго заради увеличаващото се насилие и многото загинали в престрелки там. 

От началото на годината полицията е регистрирала 364 убийства и 2 021 случая на стрелби с оръжие. Миналия месец Министерството на правосъдието настоя усилията да се насочат към трафика на оръжия в пет големи града, сред които и Чикаго.

По време на брифинга преди пътуването говорителят на Белия дом Джен Саки отбеляза, че престъпността се е увеличила не само в Чикаго, но в цялата страна през последните месеци.

Само часове преди Байдън да пристигне в Чикаго двама федерални агенти и полицейски служител в града бяха простреляни в цивилен автомобил в близост до полицейския участък в „Морган парк“. Те са участвали в съвместно разследване между полицията в Чикаго и Американското бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества.

Заради това  президентът Байдън ще продължи да настоява за отпускането на допълнителни 300 милиона долара за подпомагането на полицията и за още 70 милиона долара повече за Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества, за да подпомогнат усилията за разбиване на незаконните покупки на оръжия.

Кметът на града Лори Лайтфут, която посрещна президента на летището, настоя  да бъдат приети някои основни мерки за контрол на оръжията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Байдън погва „търговците на смърт“

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща в сряда да вземе мерки срещу нелегалните търговци на оръжие, както и да увеличи федералното финансиране и подкрепата за местните органите на реда на фона на ръст на убийствата в големите градове. „Търговците на..

публикувано на 24.06.21 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция...

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички..

публикувано на 15.07.24 в 16:56