Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциациите на заведенията против оставането на Кацаров като министър

Ричард Алибегов
Снимка: БГНЕС

Браншовите асоциации на заведенията се обявиха против оставането на Стойчо Кацаров нa служебен министър на здравеопазването. Според тях с Националния план за справяне с пандемията браншът се използва като "зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация". 

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се обявяват срещу Националния план за справяне с пандемията, който предвижда като първа мярка при повишаване на заболеваемостта затваряне на ресторанти, заведения, нощни клубове и кафенета.

От бранша смятат, че по този начин държавата абдикира, като прехвърля отговорността върху заетите:

"При наличие на ваксини, че държавата не може да се справи с разпространението, с убеждаването на хората да се ваксинират, защо ние трябва да поемаме този удар? При предишните две затваряния нямаше наличие на ваксини! Сега, когато имаме ваксини, когато ние сме единствената страна в Европа, където на всеки ъгъл едва ли не можеш да се ваксинираш, нашата държава е неспособна да убеди населението си да се ваксинира и в същия момент вменява тази тежест на бизнеса. Ами няма как да се случи това", заяви за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов и подчерта позицията на бранша срещу гръцкия вариант само ваксинирани да посещават заведенията и категорично увери, че собствениците няма да принуждават персонала си да се имунизира срещу Covid.

В отговор от Министерството на здравеопазването обявиха, че твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация, са изцяло несъстоятелни. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми, добавят от здравното министерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отново протест в защита на уволнения шеф на "Пирогов"

И тази сутрин медици от „Пирогов“ излязоха на протестират пред болницата, за да защитят уволнения директор проф. Асен Балтов и да поискат оставките на здравния министър и на управителя на Здравната каса. Лекарите от "Пирогов" ще продължат да..

обновено на 20.07.21 в 12:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34