Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС работи за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата

Мустафа Карадайъ: Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време

Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма

Мустафа Карадайъ
Снимка: БГНЕС

"От ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата". Това заяви в слово при тържественото откриване на 46-ия парламент лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той уточни:

"Ние не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем в крачка със страните от ЕС".

Народът иска промяна, подчерта Карадайъ и добави, че тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел - достоен живот за всеки български гражданин. 

"Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие - няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите - няма смисъл да си губим времето. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време. Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. И нека тази програма да е с ясни и къси срокове по всеки приоритет. ... Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това".

По думите му реформите изискват по-голямо доверие, каквото изборните резултати не предполагат, но е възможно това да се случи, ако се получи консенсус между управляващи и опозиция в парламента, който да е на базата на диалог и взаимно уважение:

"От ДПС призоваваме за такъв консенсус. Готови сме за диалог. Призоваваме всички партии да имат отговорност пред бъдещето на страната".

Лидерът на ДПС подчерта, че възможност правителство на малцинството да изведе България от кризата ще е налице само при едно условие:

"Отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог".

Карадайъ се обърна към медиите, като призова те да изискват и очакват реформи, а не показни интриги и сензации, да изискват изпълнение на програми и да изискват отчетност.

"Както днес сърцата ни са отворени за добро, милосърдие и взаимно уважение, така да продължи и да има повече мъдрост и отговорност във всичките ни дела", добави лидерът на ДПС и в заключение посочи:

"България не може да си позволи ново безвремие. Бъдете на висотата на своята отговорност".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи сътрудничество в развитието на ключови способности за нанасяне на военни удари на голямо разстояние,..

публикувано на 12.07.24 в 08:37

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11 самолета и 8 хеликоптера, за да ограничат движението на огнената стихия. Коринт е част от полуостров..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за нов мандат – Доналд Тръмп. По време на едночасовата пресконференция, Байдън отговори на 19 въпроса и..

публикувано на 12.07.24 в 08:05

ООН прие проекторезолюция с искане към Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

Общото събрание на ООН прие украинска проекторезолюция с искане към Русия "незабавно да изтегли войските си" от територията на Запорожката АЕЦ и да я върне под украински контрол. "За" документа са гласували 99 от 192 страни, предадоха световните агенции. Резолюцията "призовава към незабавно преустановяване на атаките от страна на Руската..

публикувано на 12.07.24 в 07:53
Борис Станимиров

Борис Станимиров: Катастрофата за партиите наближава, не смеят да дръпнат аварийната спирачка

Войната в ДПС донякъде е заплаха за политическата система. Не знаем тази война какви щети ще нанесе на двете страни, но тя променя цялата политическа картина . Това мнение изрази пред БНР Борис Станимиров, политически анализатор, бивш депутат от Реформаторския блок. "При това разделение, ако Движението бързо не се възстанови в..

публикувано на 12.07.24 в 07:52
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Петима убити при руски удари в Донецка и Харковска области

Украинските власти съобщават за петима убити при руски удари в Донецка и Харковска области.  Русия е обстрелвала най-малко пет населени места в Донецка област. 12 души са били ранени в Мирноград, съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин.  Двама души са били убити по време на руски обстрел по Новоселивка Перша и Сиверск. В..

публикувано на 12.07.24 в 07:48
Снимката е илюстративна

Защо баща на 2 деца с увреждания може да е личен асистент само на едното?

" Нямам право да се грижа за двете си деца " – това казва Виктор Горнаков от столичния район "Младост", баща на две деца с увреждания. 13-годишните момчета са близнаци, едното е със Синдром на Даун, другото – странен медицински случай – с инсулт на 3-годишна възраст. Виктор е личен асистент на едното дете, но не може да бъде такъв на..

публикувано на 12.07.24 в 07:41