Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канарските острови и Галисия наложиха строги Covid ограничения

Снимка: БГНЕС

От днес Канарските острови и Галисия изискват сертификат за ваксинация, за преболедуване или отрицателен тест за достъп до затворени помещения в райони и общини с висока заболеваемост. Решението беше взето през седмицата от регионалните правителства в опит да ограничат бързото разпространение на Делта варианта на коронавируса.

Регионалният премиер на Канарските острови Алберто Нунес обяви, че местните власти правят всичко възможно, за да позволят на туристическия бранш да работи, но в същото време трябва да се грижат и за здравето на самите туристи. Затова е прието компромисно решение - ресторантите, баровете и дискотеките ще приемат с намален до 50% капацитет, а спортните зали - до 33 на 100, но посетителите са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, че са изкарали болестта или отрицателен тест, че не са заразени. 

Заради засиления натиск към доболничната и болничната помощ правителството обжалва и решението на Върховния съд, с което се забранява въвеждането на вечерен час от 0:30 ч. до 6 ч. сутринта. 

Според министъра на здравеопазването Блас Трухийо ако туристите искат да почиват на Канарските острови, са длъжни да спазват местните ограничения, в противен случай подлежат на парични глоби. Той припомни, че Италия въвежда от 5 август изискването за Ковид сертификат за барове и ресторанти. Гърция и Португалия вече го въведоха, а Франция го обсъжда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангел Кунчев

Кунчев: Ако няма по-висок имунизационен обхват, у нас ще се повтори картината от Испания, Гърция, Кипър

От днес влиза в сила изискването за 72 часов PCR тест за българските граждани, които се завръщат от държави от "червения" Covid списък. В ограничителната зона са Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи и Кувейт. Главният държавен санитарен..

обновено на 19.07.21 в 18:10

Над 52 на сто от населението на Испания вече е напълно ваксинирано

29 535 са новозаразените с Covid-19 в Испания за последните 24 часа. Починалите са 28 души. Натрупаната честотата продължава да нараства, макар и с по-малки темпове, като средната за страната е 659 случая на 100 000 жители.  В същото време повече..

публикувано на 23.07.21 в 02:35

Германия обявява Нидерландия и Испания за зони с висок Covid риск

В петък германският институт "Роберт Кох" (RKI) класифицира Нидерландия и цялата територия на Испания, включително Балеарските острови, като "зони с високо разпространение" на коронавирусна инфекция, съобщава Ройтерс. Решението означава, че..

публикувано на 23.07.21 в 17:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

На този етап няма опасност пожарът до границата с РСМ да навлезе на наша територия

Към момента няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който е близо до границата с България, да се прехвърли на наша територия. Нов пожар до границата с България Това стана ясно, след като екипи от служители на Пожарната и от..

публикувано на 11.08.24 в 21:09

Одеса е атакувана с ракети откъм Черно море, съобщиха местни канали

Одеса е била обект на атака с балистични ракети от Крим, съобщиха местни канали в Телеграм, цитирани от БТА.  Сирените са били задействани в 19:17 часа, минути след това в града отекнаха експлозии.  Жителите в Одеса и областта са призовани да отидат в..

публикувано на 11.08.24 в 20:34
Групата от Босилеград отпътува през ГКПП  Рибарци  и Олтоманци за Черноморието.

50 деца от Босилеград ще летуват в Равда с финансовата подкрепа на НС

50 деца с трима ръководители тази сутрин заминаха от Босилеград на 10-дневна лятна ваканция в курорта Равда на Черноморието Почивката се провежда благодарение на финансовата подкрепа на Народното събрание на Република България и партньорството на..

публикувано на 11.08.24 в 20:05
Фестивал на виното и фермерските деликатеси в Плевен

Фестивал на виното и фермерските деликатеси събира в Плевен производители от Северна България

В Плевен подготвят Фестивал на виното и фермерските деликатеси. Второто издание събира производители от Северна България и ценители в края на август.  До момента участие са потвърдили 20 малки и средни фермери и фирми. Градът става домакин на..

публикувано на 11.08.24 в 19:47
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде..

публикувано на 11.08.24 в 19:46
Минувачи фотографират най-новото произведение на Банкси върху стара полицейска караулка в лондонското Сити, 11 август 2024 г.

Поредна изненада от "неуловимия" Банкси в Лондон

Британският уличен художник Банкси потвърди, че е нарисувал плуващи риби върху караулна будка на полицията в Лондон. Това е седма творба на Банкси за последната седмица.  Така неделният ден поднесе поредна изненада от "неуловимия" творец. Поредна..

публикувано на 11.08.24 в 19:31

Пожар гори в пловдивския квартал "Столипиново"

Постъпил е сигнал за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив.  Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа. В близост до реката в..

публикувано на 11.08.24 в 19:13