Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Тунис преустанови дейността на парламента

Парламентът и правителственият дворец бяха обградени от тунизийската армия

| обновено на 26.07.21 в 13:07
Каис Сайед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Тунис Каис Сайед обяви суспендирането за месец на парламента на страната и уволнението на министър-председателя Хишем Мешиши след ден на протести срещу управляващата партия, предаде Франс прес.

"Конституцията не ми позволява да разпусна парламента, но позволява дейността му да бъде суспендирана", заяви президента, цитирайки член 80, който позволява нещо подобно при "неизбежна опасност".

Каис Сайед обяви тези действия след спешно заседание в двореца си в Картаген. Президентът реши да замрази работата на парламента, тъй като конституцията не му позволява да го разпусне, след като хиляди тунизийци демонстрираха в няколко града в знак на протест срещу политическата криза, парализирала страната от месеци и ужасяващите нива на коронавирусна инфекция. До момента са починали над 18 хиляди тунизийци, в страна, чието население е около 12 милиона.

Междувременно председателят на тунизийския парламент и управляващата ислямистка партия "Ан-Нахда" обвини президента в преврат срещу революцията и конституцията.

По-късно Ройтерс съобщи, че тунизийският парламент е обграден от военни превозни средства. Армията не позволи на председателя на парламента Рашид Гануши да влезе в сградата, след като той заяви, че  ще свика заседание въпреки решението на Сайед. Гануши, който е председател и на управляващата ислямистка партия "Ан-Нахда"- Възраждане, обвини президента в преврат и оглави седящ протест

Тунизийската армия е обградила и правителствения дворец в центъра на столицата и не допуска държавните служители да влязат, съобщи Ройтерс.Целта на армията е да спре председателя на парламента и други правителствени служители да влязат в сградата.

Местната полиция беше принудена да се намеси, за да спре сблъсъците между поддръжниците на Сайед и депутатите от ислямистката партия Енахда, която държи мнозинството в парламента.

Председателят на парламента Рашид Гануши говори пред подкрепящите го

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо де се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген.  Първоначално се съобщаваше за човек, който стреля по множество хора. В крайна сметка..

публикувано на 14.07.24 в 18:37
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от горското стопанство в Сандански и служители от района на Струмяни. Към момента не се уточнява каква..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство ФБР идентифицира нападателя - 20-годишния Томас Матю Крукс. Продължава разследването за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното пожарно огнище от съображение за сигурност се намират още пожарникари и военни, които следят да не се..

публикувано на 14.07.24 в 17:51