Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отново изслушват служебния вътрешен министър

Бойко Рашков: Няма необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут

| обновено на 30.07.21 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Налице е завишен миграционен натиск, съобщи в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков. За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. 

590 са нелегално влезлите у нас лица, които са задържани от граничните власти.

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване незаконния трафик и към България“, каза Рашков.

Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция „Жандармерия“ и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция и Гърция са командировани близо 300 служители с 28 високопроходими автомобила.

„Допълнително, считано от 28 юли, в прилаганите охранителни мероприятия са включени 150 служители и 35 броя транспортна техника от дирекция „Жандармерия“, разположени на основни пътни възли и в райони на населени места в дълбочина на граничната зона при границите с Турция и Гърция“.

Министър Рашков съобщи, че капацитетът на бежанските центрове в Харманли и Любимец е запълнен 85%. 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обвини Рашков за увеличение миграционен натиск:

„Къде бяха полицейските служители, Вие ги прибрахте и ги пратихте по села и паланки да викат кметове, учителки“.

Служебният министър отрече това: „Увеличени са оборотите, с които се работи“. 

На този етап обаче не може да се твърди, че има някакъв необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут, уточни още Рашков.

МВР поддържа готовност за реакция, ако натискът се увеличи допълнително.

Вътрешният министър заяви, че за последните месеци не са създадени условия за увеличаване на нелегалните опити за преминаване на границите ни. България ще поиска при необходимост помощ от Европейската комисия, ако има по-тревожна картина по границите ни.

Депутатите изслушват днес отново министъра на вътрешните работи от служебното правителство Бойко Рашков по искане на ГЕРБ - СДС - този път за степента на миграционен натиск у нас. За 46-ото Народно събрание днес е първият петъчен парламентарен контрол. В процедурата се настоява Бойко Рашков да информира Народното събрание и за нелегалната миграция на територията на страната за периода на служебното правителство. По-рано депутатът Христо Гаджев уточни

„Искаме първо да видим какво е състоянието, какви мерки взема МВР и взема ли въобще мерки да предотврати влизането на територията на България нелегално“.

Рашков бе изслушван и в сряда във връзка с изнесените от него твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

В рамките на петъчния парламентарен контрол девет министри от служебния кабинет ще отговарят на 20 въпроса и две питания на депутати.

От Бойко Рашков са изискани конкретни данни за образуваните досъдебни производства за купуване на гласове.

Министърът на икономиката Кирил Петков ще информира за управлението на европейски пари в подкрепа на бизнеса.

За събраните по съдебен ред средства от задълженията към държавата от хазартния бизнес в размер на 700 млн. лева ще отговаря финансовият министър Асен Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Четири пъти повече нелегални мигранти са задържани през първите 6 месеца на годината у нас

Четири пъти повече нелегални мигранти, в сравнение с миналата година, са задържани през първите 6 месеца на тази година, съобщиха за "Хоризонт" от Гранична полиция. За този период граничните власти са осуетили преминаването на близо 8 300 нелегални..

публикувано на 26.07.21 в 19:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59